null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit kan de geur van je zweet je vertellen over je gezondheid

Bij de geur van zweet denk je misschien meteen aan nare luchtjes, maar in principe is zweet geurloos. Het zijn de bacteriën op je huid die zich voeden met stoffen in je zweet waardoor je kunt gaan ruiken. En die geur van zweet die kan je weer iets verklappen over je gezondheid. 

Van ziektes tot angstzweet: we leggen het je uit.

Wat vertelt de geur van zweet over je gezondheid?

Zweet bestaat bijna volledig uit water en is daarmee dus geurloos. Slechts een klein deel van het vocht dat via je zweetklieren je lichaam verlaat, bestaat uit zout, eiwitten, melkzuur, aminozuren, ureum, vet en suiker. De klieren in je oksels en kruis scheiden het melkzuur en ureum af, waarmee bacteriën zich vervolgens graag voeden. Dit kan voor nare luchtjes zorgen. Daarbij geldt: hoe langer de bacteriën zich kunnen voeden, hoe aangenamer je zweetgeur. Daarom kan de geur van je zweet op deze plekken je niet alleen iets over je gezondheid vertellen, maar ook over je hygiëne. Als je sterk begint te ruiken, is je huid waarschijnlijk een feestje voor bacteriën. Hoogste tijd dus om de boel grondig schoon te maken.

Infectieziektes

Heb je het idee dat je partner een beetje vreemd ruikt? Dan zou het kunnen dat hij of zij ziek is. Als je ziek bent, bijvoorbeeld door een virusinfectie, probeert je lichaam dit te bestrijden. Hierdoor kun je bijvoorbeeld koorts krijgen. Gezonde mensen kunnen ruiken of iemands immuunsysteem de strijd aan gaat met een infectie, doordat de geur van het zweet verandert. Voor mensen is het vaak pas bij zware griep te ruiken dat onze zweetgeur lichtjes verandert. Maar honden hebben een betere neus. Daarom kunnen deze griep en bijvoorbeeld ook het coronavirus aan de hand van zweet opsporen. Welke geur je precies krijgt bij een infectie is lastig te bepalen, maar uit een eerder Zweeds onderzoek werd de lichaamsgeur van zieken als ‘ongezond’ bestempeld.

Uit een ander onderzoek bleek dat proefpersonen het zweet van zieke mensen ook niet bewust als ziek omschreven, maar dat er een onbewuste reactie ontstond. De deelnemers reageerden namelijk aversiever, dan bij een normale lichaamsgeur. Dat zou betekenen dat als je onbewust ruikt dat iemand ziek is, je lichaam probeert niet de dicht in de buurt van deze persoon te komen, om een besmetting te vermijden.

Diabetes of nierproblemen

Bij diabetes kan je urine zoet ruiken. Dat komt omdat je dan een te hoge bloedglucosespiegel hebt, waardoor je nieren de overtollige suiker door geven via je urine. Maar niet alleen je urine kan van geur veranderen, ook je zweet kan hierdoor iets zoeter ruikt dan normaal. Ruikt je zweet juist zuurder? Dan kan er iets mis zijn met je nieren.

Trage schildklier

Ruikt je zweet naar azijn? Dan zou dat mogelijk een aanwijzing kunnen zijn dat je een traag werkende schildklier hebt. Vooral vrouwen boven de 40 jaar kunnen in dit geval via hun zweetklieren overtollige zuren uitscheiden.

Visgeursyndroom

Als je zweet de geur van rottende vis heeft, dan zou dat wel eens kunnen betekenen dat je last hebt van de zeldzame genetische ziekte trimethylaminurie (TMAU). Dit wordt ook wel visgeursyndroom genoemd. Dit kun je naast je zweet ook aan je urine ruiken en wordt veroorzaakt door de grote hoeveelheid trimethylamine die wordt uitgescheden.

Lees ook: Waarom zweet de een meer dan de ander?

Menopauze, menstruatie en zwangerschap

De geur van je zweet kan je ook iets vertellen over de gezondheid van je hormoonhuishouding. Het blijkt namelijk dat je tijdens je menstruatiecyclus op je vruchtbaarst een aantrekkelijkere lichaamsgeur afgeeft aan mannen, dan wanneer je vruchtbaarheid laag is. Overigens zouden ook vrouwen dit kunnen ruiken, omdat vruchtbaarheid blijkbaar voor iedereen goed ruikt. Daarnaast kan je lichaamsgeur ook tijdens de menopauze of een zwangerschap sterker ruiken dan normaal en kun je meer zweten. Dit gaat vanzelf weer over.

Stress en angst

Als laatste kan de geur van je zweet ook over je gezondheid verklappen dat je last hebt van stress of angstig bent. Wanneer je stress hebt zweet je meer, waardoor bacteriën zich meer kunnen voeden en je dus sterker kunt ruiken. Ook blijkt uit onderzoek dat je angstzweet letterlijk kunt ruiken. In een experiment roken deelnemers aan de geurmonsters van 20 skydivers voor en na hun eerste tandemsprong. Ook werden er geurmonsters genomen bij een normale oefeningen. Uit scans bleek dat de delen in de hersenen die in verband staan met angst bij de deelnemers actiever waren bij het ruiken van angstzweet. Onbewust kunnen je hersenen de verandering van je zweetgeur dus herkennen en wordt je gewaarschuwd.

Bron | Goedgezond, Time, HLN, Healthline, Radio1, InfoNu

Beeld | Getty Images

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden