Dit zeggen je nagels over je leeftijd  Beeld Getty Images/Cavan Images RF
Beeld Getty Images/Cavan Images RF

Dit is wat je vingernagels zeggen over je leeftijd (en hoe je ze goed verzorgt)

Dat je ouder wordt is (helaas) aan je uiterlijk te zien. Je haar wordt grijs, je krijgt rimpels in je gezicht en ook je nagels veranderen. Maar wat zeggen je vingernagels nou eigenlijk precies over je leeftijd?

We leggen het uit en vertellen hoe je ze het best kunt verzorgen.

Nagels veranderen

Nagels kunnen je een heleboel vertellen over je gezondheid. Zo kan een wit laagje over je nagels duiden op een aandoening aan je lever en ontstaan horizontale witte lijnen meestal bij een tekort aan eiwitten of zink. Maar naarmate je ouder wordt veranderen je nagels ook. Ze groeien minder snel en de textuur, vorm en kleur verandert. Maar volgens experts is dit allemaal normaal en hoort het erbij. De meeste mensen merken deze verschillen vanaf het moment dat ze 40 worden. Leuk is anders, maar gelukkig zijn er ook genoeg dingen die je eraan kunt doen.

Nagels groeien minder snel

We noemden het al even: als je ouder wordt groeien je nagels minder snel. Nou gaat het om kleine verschillen, maar je kunt het wel merken. Gemiddeld groeien vingernagels zo’n 3 millimeter per maand. Dit betekent dat het maar liefst zes maanden duurt voordat je hele nagel vervangen is. Maar naarmate we ouder worden, gaat die groei minder snel en worden nagels dus langer blootgesteld aan factoren van buiten. Dit kan ervoor zorgen dat je nagels een andere kleur krijgen en minder sterk worden. Maar hoe komt het dat ze minder snel groeien? Dat komt doordat ons lichaam op latere leeftijd minder keratine, wat belangrijk is voor de groei van nagels, aanmaakt.

Andere textuur en dikte

Naarmate we ouder worden, worden onze nagels brosser. Ook dit komt doordat er minder keratine aangemaakt wordt, een belangrijk eiwit voor de gezondheid van onze nagels. Dat onze nagels bros worden, zorgt er ook weer voor dat ze eerder scheuren. Ook zijn je nagels waarschijnlijk droger en breken ze sneller.

De dikte van je nagels kan ook veranderen. Hierbij is het lastig om te zeggen hoe ze veranderen, omdat ze zowel dikker als dunner kunnen worden. Zo kunnen huidziektes als psoriasis en eczeem er bijvoorbeeld voor zorgen dat ze dikker worden, net als schimmelinfecties. Die infecties kunnen ook zorgen voor een afname of verandering van kleur.

Nagelriemen

Misschien iets waar je minder snel aan denkt, maar ook je nagelriemen kunnen veranderen als je ouder wordt. Misschien heb je last van drogere handen, en daarmee van drogere nagelriemen. Als die nagelriemen uitgedroogd zijn, kunnen ze omhoog gaan staan. Hierdoor ontstaat een opening, waar water en organismen in kunnen gaan zitten. Ook dit is weer iets wat kan leiden tot infecties.

Tips om verouderende nagels te verzorgen

Klinkt het allemaal negatief en ben je bang dat mooie nagels verleden tijd zijn? Haal dan maar even opgelucht adem, want dat is zeker niet aan de orde. Met deze tips zorg je goed voor je nagels:

  • Verzorg je nagelriemen. Dit is iets wat we vaak vergeten, maar het is belangrijk om deze bescherming goed gehydrateerd te houden. Je kunt ze na het douchen zachtjes terugduwen en vervolgens verzorgen met olie of een fijne handcrème. Heb je last van je nagelriemen? Dan kun je ze altijd voorzichtig afknippen.
  • Gebruik geen agressieve nagellakremover. Je kunt beter gaan voor een hydraterende en aceton-vrije nagellakremover. Aceton droogt de huid en nagel namelijk uit en maakt je nagels alleen maar slapper.
  • Vervang je nagelvijl door een glasvijl. Je gewone vijl kan namelijk voor hele kleine scheurtjes zorgen, die groter kunnen worden en kunnen zorgen voor het breken van de nagel. Glasvijlen zorgen voor een gladde rand.
  • Pas op met water. En dat betekent niet dat je nooit meer je handen kunt wassen, maar weet wel dat een grote hoeveelheid water je nagels zwakker en zachter kan maken. Nagels nemen veel water op, wat druk uitoefent op de nagelcellen. Ook kan veel water je nagelriemen uitdrogen, wat weer kan leiden tot problemen daar.

Heb je ineens last van veranderingen aan je nagel en heb je er geen verklaring voor? Dan kan het altijd goed zijn om contact op te nemen met een dermatoloog.

Bron | Huffpost, Verywellhealth

Nynke KooyGetty Images/Cavan Images RF
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden