Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dít is wat je scheten je kunnen vertellen over je gezondheid

Af en toe een scheetje laten: je kunt het ontkennen, maar iedereen doet het en het is niet meer dan normaal. Maar als je ineens last krijgt van veel meer winderigheid dan normaal, dan probeert je lichaam je misschien iets te vertellen. Lees hieronder wat scheten jou kunnen vertellen over je gezondheid.

Of je hebt gewoon te veel bruine bonen gegeten.

Scheten en je gezondheid

Hoe zit het eigenlijk met die bruine bonen? Je hebt vast wel gemerkt dat als je bonen, bloemkool, broccoli of spruitjes hebt gegeten, je darmen iets meer opspelen dan normaal. Dit heeft te maken met de vezels waar deze groentes vol mee zitten. Die zijn hartstikke goed voor je en helpen je spijsvertering op gang, met helaas een bijwerking: scheten. Dit kunnen andere oorzaken zijn van winderigheid:

1. Je eet te snel

Het maakt in dit geval niet uit wát je eet, de snelheid waarmee je eet is vaak het probleem. Hoe sneller je eet, hoe meer lucht je inslikt tijdens iedere hap of slok. Vaak leidt dit tot een heleboel boeren, maar een deel van de lucht vindt ook de weg naar je darmen. Je slikt trouwens ook veel lucht in wanneer je op kauwgom kauwt, op een snoepje zuigt of door een rietje drinkt.

2. Je darmbacteriën zijn uit balans

Je kunt je spijsverteringskanaal zien als een lange buis met spieren. Aan de bovenkant wordt er eten in gegooid, en de spiercontracties duwen het naar de bodem. Normaal gesproken maakt de dunne darm sterke bewegingen om het voedsel in de dikke darm te krijgen, maar soms zorgen dingen als: medicatie, infecties of aandoeningen ervoor dat de dunne darm dit niet goed kan doen. Bacteriën krijgen dan vrij spel en kunnen de dunne darm overwoekeren, met scheten als bijwerking.

3. Je hebt PDS

Het Prikkelbare Darm Syndroom is een chronische aandoening die invloed heeft op de dikke darm. De spiercontracties die het eten van je maag naar je endeldarm vervoeren zijn dan een stuk sterker dan normaal, en dat zorgt voor winderigheid, een opgeblazen gevoel en diarree. Het kan ook andersom: als de spiercontracties zwakker zijn, dan leidt dit tot constipatie. Vaak zijn de zenuwen in de darmen ook een stuk gevoeliger, waardoor het opgeblazen gevoel kan leiden tot een vervelend gevoel of pijn. Voor mensen met PDS helpt het om een bepaald dieet te volgen (vet eten en koffie kan beter vermeden worden), en veel te bewegen zodat de lucht niet vast komt te zitten.

Lees ook: Dít zegt de geur van je scheten over wat je gegeten hebt

4. Je hebt te veel zuivel gegeten of gedronken

Yoghurt, kaas, melk: ze kunnen allemaal winderigheid veroorzaken. Je kunt de schuld geven aan lactose. Als je hier gevoelig voor bent, kan je dunne darm de lactose minder goed afbreken en komt de onverteerde zuivel in je dikke darm terecht. Hier moeten bacteriën het gaan afbreken, wat weer die bekende bijwerking heeft: scheetjes.

5. Je bent gevoelig voor gluten

Gluten zijn voor iedereen onverteerbaar, maar als je glutenintolerant bent, krijg je een immuunrespons in je dunne darm. Hierdoor kunnen je darmen geen voedingsmiddelen meer opnemen en krijg je last van diarree, winderigheid en gewichtsverlies.

6. Je hebt veel zwavel gegeten

Ruiken je scheten naar rotte eieren? Dan kun je zwavel de schuld geven. Zwavel is een mineraal dat je nodig hebt voor een gezonde huid, sterke nagels en gezond haar. Zwavel komt vooral voor in dierlijke producten, zoals vlees en vis, maar ook in noten en groenten. Hoewel je het nodig hebt, is de geur die het daar beneden veroorzaakt iets minder fijn.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Reader's Digest

Beeld | iStock

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden