null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is wat je moet weten wanneer je last hebt van spataderen in je onderbuik

Heb je last van spataderen in je bovenbenen en regelmatig last van een pijnlijk, drukkend gevoel op je bekken? Dan kan het zijn dat je lijdt aan de aandoening pelvic congestion syndrome, oftewel spataderen in de onderbuik.

Normaal houden de klepjes in de aderen het terugzakken van bloed tegen, maar wanneer je last hebt van spataderen, zijn die klepjes beschadigd en functioneren ze niet goed meer.

Lekkende ader

De spataderen gaan bij deze aandoening vaak gepaard met symptomen als pijn in de onderbuik, pijn bij het vrijen en pijn bij het plassen. De meest voorkomende oorzaak van pijn in de onderbuik is het terugzakken van bloed in een ader van de eierstokken. Ook kan het zijn dat er sprake is van lekkende aderen in en rond het bekken en de schaamstreek. Bij die laatste groep is de pijn zo heftig dat de vrouwen al pijn hebben wanneer ze op een fietszadel zitten.

Artikelen van margriet.nl in je mailbox ontvangen?

Schrijf je in voor nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

Onbekend en ongevaarlijk

Spataderen in de onderbuik ontstaan meestal tijdens een zwangerschap, omdat de druk op de aderen dan is vergroot. Naast zwangerschap spelen ook erfelijke aanleg en hormonen een rol in het ontstaan van het pelvic congestion syndrome. Spataderen in de onderbuik of het bekkengebied zijn vervelend, maar gelukkig niet gevaarlijk. “Het zijn vaak actieve vrouwen die meerdere zwangerschappen hebben gehad’’, vertelt interventie-radioloog Jeroen Affourtit. Pelvic congestion syndrome is volgens de Affourtit een redelijk onbekende aandoening, ook onder huisartsen. “Een dokter moet het kennen om het te herkennen’’, zegt Affourtit.

Behandeling spataderen in de onderbuik

De aandoening is echter bij een aantal gespecialiseerde spataderziekenhuizen goed te behandelen. De interventieradioloog gaat daarbij met een slangetje in de lies door een ader, naar de plek waar de de spatader zit. Door het slangetje brengt hij een zogeheten coil naar binnen: een veertje met wat pluisachtig materiaal. Dat zorgt voor een bloedstolsel en schakelt de pijnlijke ader uit. Zo’n 75 procent van de patiënten is daarna klachtenvrij of ervaart een sterke verbetering.

Lees ook

Dit is wat je moet weten over cysten op je eierstokken

Bron| Maastricht UMC, Gezondheidenco

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden