null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít is wat je moet weten wanneer je last hebt van een evenwichtsstoornis

Heb je het gevoel dat je wereld om je heen een beetje lijkt te draaien? Voel je je wel eens duizelig bij het opstaan of heb je soms spontaan het gevoel dat je elk moment flauw kunt vallen? Dan kan het zijn dat je lijdt aan een evenwichtsstoornis.

Een verstoring van het evenwichtsorgaan wordt ook wel draaiduizeligheid genoemd. Deze aandoening is vaak een symptoom van een andere ziekte, maar kan ook het gevolg zijn van een lage bloeddruk of een ernstige verkoudheid.

Oor in evenwicht

Het evenwichtsorgaan is een buisje in het binnenoor. Normaal gesproken zorgt het evenwichtsorgaan er samen met de hersens, ogen en spieren voor dat we makkelijk balans kunnen houden wanneer we bewegen. Er zijn verschillende dingen waardoor het evenwichtsorgaan tijdelijk minder goed werkt. Bijvoorbeeld omdat het evenwichtsorgaan ontstoken is, omdat de buisjes verstopt raken of doordat de samenwerking tussen de zenuwen en de bloedvaten in het orgaan verstoord is. Als het niet goed werkt, krijgen de hersenen verkeerde informatie en worden we duizelig. Het evenwichtsorgaan werkt daarnaast nauw samen met het gehoororgaan. Om die reden gaat een evenwichtsstoornis ook vaak gepaard met gehoorproblemen.

Evenwichtsstoornis herkennen

De klachten kunnen per persoon verschillen. Zo kun je bij een evenwichtsstoornis last krijgen van duizeligheid, misselijkheid en zelfs een acute vorm van oorsuizen. Andere symptomen zijn overmatig zweten, veel gapen en angst om flauw te vallen.

Lees ook: Drukkend gevoel op je borst? Dit moet je weten over hartkramp

Verschillende oorzaken

Een evenwichtsstoornis is mogelijk een symptoom van verschillende aandoeningen. Zo kan het een indicatie zijn van positieduizeligheid, een angstoornis, de ziekte van Ménière, een laag bloedsuikergehalte, vergiftiging of migraine-duizeligheid. Aan de andere kant kunnen ook onschuldigere aandoeningen zoals een verkoudheid of lage bloeddruk draaiduizeligheid veroorzaken. Heel soms ligt de oorzaak niet in het evenwichtsorgaan maar in de hersenen, de kleine hersenen of de hersenstam. Bijvoorbeeld bij een beroerte. Wanneer de klachten langer dan een paar dagen aanhouden of gepaard gaan met andere symptomen van een beroerte, is het daarom altijd verstandig om contact op te nemen met een arts.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron| Thuisarts, KNO

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden