Dít is wat je moet weten over pigmentvlekken
Pigmentvlekken: de een vindt ze mooi en authentiek, een onderdeel van wie je bent. De ander is ze liever kwijt dan rijk. Maar wat zijn pigmentvlekken eigenlijk? En wat kun je eraan doen?
Het zijn verkleuringen van de huid die op elke plek van het lichaam kunnen voorkomen. Pigmentvlekken ontstaan doordat cellen in de huid extra melanine aanmaken. De vlekken zien eruit als kleine huidverkleuringen die variëren van lichtrossig tot zwart. Vaak zijn ze niet groter dan een aantal vierkante millimeter.
Pigmentvlekken hebben een uiteenlopend aantal oorzaken.
1. Zonlicht
We hebben het hier over vlekken die worden veroorzaakt door overproductie van pigment in de huid. Ze ontstaan vaak op latere leeftijd als gevolg van het verouderingsproces of door overmatige blootstelling aan de zon. Pigmentvlekken duiken dan ook vaak op op zichtbare plekken die veel zijn blootgesteld aan uv-straling. Denk hierbij aan gezicht, handen en decolleté.
2. Hormonen
Hormonale schommelingen kunnen ook de oorzaak zijn van pigmentvlekken. Door het gebruik van de anticonceptiepil of als gevolg van zwangerschappen kunnen de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron de overproductie van melanine stimuleren. Daardoor krijgen met name zwangere vrouwen vaak last van vlekken in het gezicht (zwangerschapsmasker).
3. Onderliggende aandoening
Huidverkleuringen kunnen ook ontstaan als gevolg van bepaalde ziekten of aandoeningen. Mensen die last hebben van vitiligo maken bijvoorbeeld op bepaalde plekken geen pigment aan, waardoor witte plekken op de huid ontstaan. Ook metabolische afwijkingen en een gebrek aan vitamine C kunnen de oorzaak zijn van pigmentvlekken. Daarnaast kunnen de verkleuringen een gevolg zijn van chemotherapie en het gebruik van antibiotica of andere medicijnen.
4. Ontsteking
Een andere oorzaak van pigmentvlekken is een ontsteking of beschadiging van de huid, bijvoorbeeld wanneer je last hebt gehad van hardnekkige acne of ernstig eczeem. Vooral mensen met een donkere huid lopen risico hierdoor pigmentophopingen te ontwikkelen.
Zó kun je ze voorkomen
Wil je liever geen (extra) pigmentvlekken? Je kunt de vorming ervan redelijk makkelijk voor zijn. Bescherm je huid tegen de schadelijke stralen van de zon door je dagelijks in te smeren met een zonnebrandcrème. Tijdens de herfst en de winter is een crème met een SPF van 30 voldoende. In de lente en de zomer wordt SPF 50 geadviseerd. Helemaal uit de zon wegblijven is niet nodig, alleen een grote hoeveelheid kan op den duur een negatieve invloed op de huid hebben.
Eerste hulp bij pigmentvlekken
Pigmentvlekken komen op alle leeftijden voor, dus je hoeft je nergens voor te schamen of zorgen over te maken. Verkleuringen die ontstaan tijdens de zwangerschap verdwijnen vaak weer vanzelf. Daarnaast zijn er de afgelopen jaren veel producten op de markt gekomen met de claim pigmentvlekken te verminderen. De meeste hiervan werken op basis van actieve ingrediënten die de productie van melanine terugbrengen, waardoor de verkleuringen minder zichtbaar worden. Bij hardnekkige vlekken kun je het best een huidtherapeut raadplegen. Die kan medicijnen voorschrijven of de verkleuringen behandelen/verminderen met een laser- of lichtbehandeling of een intensieve peeling.
Lees ook
Om deze vier gezondheidsredenen zou je vaker amandelen moeten eten
Bron | dokterdokter.nl
Beeld| iStock