Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is wat je moet weten over het voedselkeuzelogo Nutri-score

Nederland krijgt vanaf 2021 een nieuw voedingslogo. Dit logo moet ervoor zorgen dat het makkelijker wordt om een gezonde keuze te maken in de supermarkt. De zogeheten Nutri-score bestaat uit vijf letters en vijf kleuren en lijkt daarmee erg op een energielabel.

Op zoek naar nieuw logo

De overheid was al een tijdje op zoek naar een nieuw logo, waarmee gezonde producten herkenbaarder worden in de supermarkt. Afgelopen week kwam naar buiten dat de Nutri-score het beste blijkt te werken. Deze manier van labelen komt uit Frankrijk en wordt daar al een paar jaar gebruikt. Ook Duitsland, België, Zwitserland en Spanje hebben dit label inmiddels in gebruik.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Dit is de Nutri-score

Nutri-Score is een wetenschappelijk systeem waarbij voedingsmiddelen een score krijgen, die gebaseerd zijn op de hoeveelheid calorieën, suikers, verzadigd vet, zout, eiwit, vezels, fruit, groente, peulvruchten en noten in het product. De best scorende producten krijgen daarbij een groene A. Dit zijn de producten met de meeste gezonde voedingsstoffen. Een artikel met een donkeroranje E heeft daar het minste van.

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Internationaal succes

Naast de Nutri-Score waren er nog twee andere logo’s in de race. Deze bleken echter in de praktijk minder effectief. "De gezonde keuze makkelijker maken, dat is steeds onze inzet geweest”, vertelt staatssecretaris Paul Blokhuis. “Daarin maken we nu een grote stap. Ik heb voor Nutri-Score gekozen, omdat blijkt dat dit logo de consumenten in het onderzoek het beste hielp om gezondere keuzes te maken. Ook bij consumentenonderzoek in Duitsland kwam het logo als beste uit de bus. Hiermee sluiten we aan bij een logo dat ook internationaal steeds prominenter te zien zal zijn."

Moet nog worden aangepast

Toch duurt het nog even voordat de Nutri-Score in ons land te zien zal zijn. De huidige score sluit namelijk niet helemaal aan bij de richtlijnen voor gezonde voeding. "Witbrood krijgt dan label A, puur omdat er weinig zout in zit. Koekjes en snoepjes zouden niet de A-score moeten krijgen”, verklaart Gerda Feunekes, directeur van het Voedingscentrum. Ook houdt het geen rekening met het gedrag van consumenten. “Van ultra-bewerkt voedsel, bijvoorbeeld, eet je heel makkelijk en ook gauw te veel. Maar je ziet dat bijvoorbeeld ontbijtgranen, waar bijna een kwart suiker in zit, toch een A krijgen", vertelt voedingsadviseur en levensmiddelentechnoloog Michelle van Roos. Een Internationaal comité gaat daarom nu aan de slag om te kijken hoe de score verbeterd kan worden. Naar verwachting verschijnt het logo dan vanaf media 2021 op de voedingsmiddelen.

Lees ook

Zorgt deze gewoonte in de supermarkt ervoor dat je afvalt?

Bron| Nieuwsuur, Gezondheidsnet, NRC

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden