null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dít is wat je moet weten over een trombose

Elk uur krijgen er gemiddeld elf mensen in Nederland een trombose. Bij deze aandoening raakt een bloedvat verstopt door een bloedstolsel, waardoor een ader kan worden afgesloten. Uit een proefschrift van Luuk Scheres van het LUMC blijkt dat deze bloedprop bij vrouwen vaak in de longen terechtkomt (longembolie). Bij mannen gaat het vaker om een trombosebeen.

Ee bloedprop kan ervoor zorgen dat een bepaald deel van het lichaam geen zuurstof meer krijgt. Bijvoorbeeld de darmen, het hart of de longen. Op dat moment is er sprake van een darm-, hart-, of longinfarct. Dat treft ruim tweehonderd mensen per dag, van wie er gemiddeld veertig overlijden. Trombose is daarmee een van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland.

Het risico op het krijgen van een trombose wordt groter als er genetische aanleg voor is. Bijvoorbeeld als er veel hart- en vaataandoeningen in de familie voorkomen. Andere risicofactoren hebben vooral te maken met levensstijl. Zo hebben rokers en mensen met overgewicht meer kans op een bloedprop. Ook wanneer je lang ligt of zit (bijvoorbeeld tijdens een vliegreis), loop je meer risico om een trombose te ontwikkelen.

Vrouwelijke hormonen

Daarnaast wijst steeds meer onderzoek uit, dat ook hormonale veranderingen kunnen leiden tot een bloedprop. Zo vergroot gebruik van de anticonceptiepil op hogere leeftijd (na 35 jaar) de kans op het krijgen van een trombose. Dat komt doordat de hormonen in de pil de samenstelling van het bloed veranderden. Om diezelfde reden lopen ook zwangere vrouwen een verhoogd risico. Daarnaast blijkt dat het vrouwelijke hormoon oestrogeen bij transgendervrouwen een grotere stollingsneiging geeft, waardoor zij een verhoogd risico hebben op trombose. Dat geldt zowel voor oestrogeen dat van nature in het lichaam voorkomt, als voor het oestrogeen dat zij binnenkrijgen via hormoonpillen.

Lastig te herkennen

Het herkennen van de symptomen van een trombose is ingewikkeld, omdat de klachten afhangen van de plek waar de bloedprop zich bevindt. Zo zorgt een bloedprop in de longen voor kortademigheid en pijn tussen de schouderbladen. Maar een trombosebeen zorgt weer voor een plotselinge zwelling of kramp. In de meeste gevallen gaat het om symptomen die ook op andere aandoeningen zouden kunnen wijzen. Om die reden wordt een diagnose dan ook vaak pas laat gesteld.

Lees ook

Dít is waarom vrouwen minder vaak gereanimeerd worden dan mannen

Bron| LUMC, Trombosestichting Nederland, MedicalFacts

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden