null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is wat je moet weten over een ruggenmerginfarct

Bij een hartinfarct, een herseninfarct of een longinfarct, kunnen we ons wel wat voorstellen. Maar een ruggenmerginfarct is een stuk minder bekend. Deze aandoening treft jaarlijks zo’n duizend Nederlanders en kan -net als een hart- of herseninfarct- desastreuze gevolgen hebben.

Het ruggenmerg behoort tot het centrale zenuwstelsel, dat binnen in het wervelkanaal ligt. Dit deel van het lichaam maakt, via de ruggenmergszenuwen, contact tussen de hersenen en de rest van het lichaam. Ook speelt het ruggenmerg een belangrijke rol bij een aantal reflexen.

Verstopping

Een bloedprop zorgt er, net als bij een hart- of herseninfarct, voor dat de toevoer van bloed naar een bepaalde plek wordt verhinderd. Bij een ruggenmerginfarct wordt dit veroorzaakt door een stolsel in één of meerdere bloedvaten. De kans dat dit gebeurt is minder aanwezig dan bij een hart- of herseninfarct. Dit komt doordat het ruggenmerg niet één, maar meerdere belangrijke bloedtoevoerwegen heeft. Is er een bloedvat afgesloten, dan gaat de toevoer automatisch over naar één van de andere kanalen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ernstige gevolgen ruggenmerginfarct

Zitten ook de overige bloedvaten verstopt, dan ontstaat er een ruggenmerginfarct. Een aanval begint met pijn in de rug en nek, maar kan verregaande gevolgen hebben voor de rest van het lichaam. Dit komt, doordat dit het controlecentrum voor de spieren in armen en benen is. Patiënten hebben na een ruggenmerginfarct ernstige symptomen, zoals: verlammingsverschijnselen, incontinentie, gevoelloosheid, impotentie en spasticiteit.

Geen garantie op herstel

Bij vermoedens van een ruggenmerginfarct is het belangrijk zo snel mogelijk een arts in te schakelen. Deze zal de pijnklachten verminderen. In het ziekenhuis wordt daarna, met behulp van een lichamelijk onderzoek en een MRI- scan, de diagnose gesteld. Afhankelijk van de mate van afsluiting van de bloedvaten, en de schade die daardoor is toegebracht, wordt bepaald of een patiënt van de aanval geneest. Soms herstelt men volledig, maar het is mogelijk dat de patiënt blijvend invalide raakt.

Lees ook

Zo herken je een stil hartinfarct

Bron| Simpto, Medic Info, Hersenstichting

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden