null Beeld

Dít is wat je moet weten over een hoge bloeddruk

Bij stress, hart- en vaatziekten en nierproblemen is het vaak een van de eerste dingen die een huisarts controleert: je bloeddruk. Bij ruim één op de vier Nederlanders is de bloeddruk te hoog. Vaak is een kleine aanpassing in de levensstijl voldoende om de bloeddruk omlaag te krijgen. Soms zijn er medicijnen nodig.

Maar weet je eigenlijk wel wat je bloeddruk precies doet? En wat zijn de gezondheidsrisico's wanneer deze te hoog is?

Boven- en onderdruk

Het hart pompt bloed met kracht de slagaders in. Daardoor ontstaat een druk op de bloedvaten: je bloeddruk. Een huisarts meet altijd de boven en de onderdruk. Het eerste getal geeft de bovendruk aan, de druk die ontstaat als het hart maximaal samentrekt om bloed door je lichaam te pompen. Als je hart vervolgens ontspant, daalt de druk totdat het hart weer opnieuw samentrekt. Die lagere druk is de onderdruk.

Momentopname

“Gemiddeld is je bloeddruk zo rond de 120/60, maar deze kan bijvoorbeeld stijgen bij het sporten of als je gespannen bent,” vertelt huisarts Edwin de Vaal aan Nu.nl. “Wanneer iemand een bovendruk heeft van boven de 140, spreken we van een te hoge bloeddruk. Wanneer dit lange tijd zo blijft, slijten je bloedvaten, waardoor er aanslag in ontstaat. Dat zorgt niet direct voor klachten, maar brengt wel een groot risico met zich mee op lange termijn. “"Vaak komt iemand er per toeval achter dat de bloeddruk te hoog is als hij of zij voor iets anders naar de huisarts gaat. Als op zo’n moment blijkt dat je bovendruk te hoog is, wordt de druk een paar weken later nog een keer gemeten. Het kan zijn dat de meting een verkeerde momentopname is. Misschien ben je toevallig net op het moment boos, geschrokken of gestrest."

Aanpassingen in levensstijl

Leefstijlfactoren zoals roken, het eten van te veel zout of langdurig aanhoudende stress kunnen de bloeddruk verhogen. "Als de bloeddruk een paar keer te hoog is, adviseer ik een patiënt altijd om eerst eens te kijken naar zijn of haar manier van leven,” vertelt de huisarts. “Probeer gezond te eten, af te vallen en genoeg te bewegen. Let er ook op dat je niet te veel drop eet of zoethoutthee drinkt, want daar zit een stofje in dat direct een hogere druk geeft.” Wanneer aanpassingen in de levensstijl geen effect hebben, kan de huisarts medicijnen voorschrijven.

Groot risico lange termijn

Hoe langer je last hebt van een hoge bloeddruk, hoe nauwer je bloedvaten worden. Daardoor moet het hart steeds harder werken om het bloed rond te pompen. Je hartspier wordt dan dikker en stijver. De pompkracht neemt af en er kan hartfalen ontstaan. Vanaf je veertigste neemt volgens de Hartstichting het risico op een hoge bloeddruk toe. "Mijn advies aan mensen boven de vijftig is om zélf het initiatief te nemen. Maak een afspraak met de doktersassistente om de bloeddruk een keer te meten, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan," vult huisarts De Vaal aan.

Lees ook

Hoge bloeddruk? Déze noot heeft een gunstig effect

Bron| Hartstichting, Nu.nl

Beeld| iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden