Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit is wat je moet weten over een fructose intolerantie

Fructose intolerantie komt vaker voor dan we denken. Naar schatting heeft 36 procent van de Europeanen te maken met deze voedselovergevoeligheid. Wat is het eigenlijk? En wat kun je eraan doen?

Fructose

Fructose, ook wel vruchtensuiker genoemd, komt voor in onder andere fruit, groenten en honing. Normaal gesproken wordt fructose in de dunne darm opgenomen in het bloed, met behulp van een transport eiwit. Wanneer er sprake is van een fructose intolerantie, werkt dit transport eiwit niet goed. Hierdoor wordt de fructose niet in de dunne darm opgenomen, maar komt het terecht in de dikke darm.

Fructose intolerantie

Bij een fructose intolerantie, verteren de bacteriën in de dikke darm de fructose. Dit wordt ook wel ‘fermenteren’ genoemd. Tijdens dit proces komen veel extra gassen en darmprikkelende stoffen vrij, die verschillende klachten kunnen veroorzaken. De fructose intolerantie gaat vaak gepaard met diarree, gasvorming, winderigheid, pijn en/of krampen in je buik. Het kan ook klachten als hoofdpijn, vermoeidheid, spierpijn, slaapproblemen en depressies geven.

Prikkelbaar Darm Syndroom

Veel mensen hebben naast fructose intolerantie ook het Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS). Omdat de klachten veel op elkaar lijken kan een fructose intolerantie snel over het hoofd worden gezien.

Fructose producten

Fructose komt in veel producten voor. In Amerika is het inmiddels in 75 procent van alle voorverpakte voedingsmiddelen verwerkt. Voorbeelden van producten die fructose bevatten zijn onder andere:

  • Honing
  • Artisjokken, asperges, cacao, champignons, uien, knoflook, prei, sjalotten, bepaalde graanproducten.
  • Koekjes waar suiker in verwerkt zit, snoep, gebak, kauwgom
  • Ontbijtkoek (met uitzondering van light varianten);
  • Sauzen
  • Medicijnen
  • Suikerstroop
  • Bouillonblokjes
  • Frisdranken
  • Toetjes
  • Vruchtensappen

Voorzorgsmaatregelen

De klachten van een fructose intolerantie kunnen invloed hebben op het dagelijks leven, omdat het bijvoorbeeld lastiger is om buiten de deur te eten. Hoewel er geen medicijnen zijn om helemaal te genezen, zijn er Lutomerase tabletten die de klachten kunnen verminderen. Door één tot drie tabletten voor de maaltijd te slikken (afhankelijk per persoon), wordt de fructose omgezet in glucose en ervaar je minder klachten. Overleg het gebruik van de tabletten met je huisarts.

Fructose-beperkt dieet

Bij een fructose intolerantie is het raadzaam om een fructose-beperkt dieet te volgen. Dit is een intensief dieet, omdat fructose vaak als zoetstof wordt gebruikt. Het komt dus in veel producten voor. Doe dit daarom in overleg met een diëtiste. Het is belangrijk om goed op de etiketten van de producten te letten. Verder moet je oppassen voor producten waar van nature fructose in zitten, in de vorm van prebiotica, zoals fructanen, inuline en fructo-oligiosachariden. Deze komen onder andere voor in sterk geurende soorten groenten, maar worden op de verpakking niet als fructose benoemd.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Vervanging

Fructose komt in veel soorten groenten en fruit voor. Daarom worden deze bij een intolerantie al snel vermeden. Helaas treedt er daardoor regelmatig een tekort aan mineralen en vitaminen op. Gelukkig bestaan er verschillende groenten en vruchten die een lage hoeveelheid fructose bevatten, of een gunstigere verhouding glucose-fructose hebben. Dit zijn bijvoorbeeld:

  • Aardbeien, avocado’s, bosbessen, citroenen, cranberries, frambozen, kiwi’s, komkommer, mandarijnen, rabarber, sinaasappels, tomaten, veenbessen.
  • Aardappel, andijvie, boerenkool, courgetten, groene bonen, sla, spinazie, tomaten.

'An apple a day, keeps the doctor away' gaat in dit geval niet op, want daar zit dus veel fructose in...

Bron: Allergieplatform

Beeld: iStock

Ellen SmitsGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden