null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is wat je moet weten over de veelvoorkomende schouderaandoening SAPS

Naar schatting heeft zo’n 21 procent van de Nederlanders last van schouderklachten. Eén van de meest voorkomende oorzaken is het subacromiaal pijnsyndroom, ook wel bekend als SAPS. Bij deze aandoening raakt de slijmbeurs in de schouder ingeklemd, waardoor vooral zijwaartse armbewegingen pijnlijk worden.

De schouder combineert twee gewrichten: het acromioclaviculaire gewricht en het glenohumeraal gewricht. De eerste verbindt de schouder met het sleutelbeen. Het tweede verbindt de schouder met de kogel aan de bovenkant van de arm. Bij SAPS draait het zoals de naam al doet vermoeden om het acromioclaviculaire gewricht.

Schurend kussentje

De aandoening SAPS is meestal het gevolg van veroudering of overbelasting van de pezen rondom de schouders. Door beschadiging onderstaat er een ontsteking in de slijmbeurs. Dit is een met vocht gevuld ‘kussentje’ tussen een pees en een bot. Die pees en slijmbeurs ‘schuren’ dan langs het bot van het schouderdak. Dit zorgt voor een vervelende pijn wanneer je arm zijwaarts houdt, bijvoorbeeld wanneer je een jas aantrekt. De pijn zit vaak in de schouder en bovenarm, maar kan ook uitstralen naar de nek en onderarm.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Relatieve rust

Vermoed je dat je last hebt van SAPS? Bezoek dan een huisarts. Deze kan de aandoening met een lichamelijk onderzoek vaststellen. Wanneer de klachten nog niet langer dan zes weken spelen, is de kans groot dat de ontsteking vanzelf weer over gaat. Het kan zijn dat je bepaalde handelingen een tijdje niet mag uitvoeren, als de pijn te hevig wordt. Het is echter niet goed om de pijnlijke arm helemaal niet te bewegen. De arts zal relatieve rust aanraden. Dit betekent dat de schouder gewoon mag worden gebruikt maar alleen binnen de pijngrenzen. Vermijd daarom bewegingen waarbij je de arm boven schouderhoogte moet heffen. Eventueel kunnen pijnstillers worden gebruikt om verlichting te geven. Daarnaast kan in veel gevallen ook een ontstekingsremmende injectie helpen om de pijn te bestrijden.

Overige behandelingen

Wanneer de klachten langer aanhouden, kan in het ziekenhuis aanvullend onderzoek worden gedaan naar de oorzaak van SAPS. De drie meest voorkomende oorzaken van de pijn zijn een acute slijmbeursontsteking, peesontsteking en peesontsteking met kalk in de pees. Bij deze laatste kan een behandeling met geluidstrillingen worden voorgeschreven. Wanneer de klachten na een lange tijd niet verdwijnen, kan een operatie noodzakelijk zijn. Over het algemeen is men terughoudend om deze ingreep uit te voeren, omdat de uitkomsten van de operatie niet beter te voorspellen zijn dan alle andere behandelingen.

Lees ook

‘Frozen shoulder’: wat helpt bij die pijnlijke, vastzittende schouder?

Bron| Annatommie mc, Nederlandse Orthopaedische Vereniging

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden