null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit is wat je moet weten over de nieuwe pneumokokken vaccinatie

Elk jaar belanden zo’n 2500 Nederlanders in het ziekenhuis door een besmetting van de pneumokokken bacterie. Door deze besmetting overlijden er jaarlijks 300 mensen aan de daardoor veroorzaakte pneumokokkenziekte. Vanaf 2020 krijgen ouderen in de leeftijdscategorie tussen 60 en 75 jaar daarom een vijfjaarlijkse oproep om zich tegen deze ziekte in te laten enten.

Volgens de Gezondheidsraad kent het vaccin nauwelijks gezondheidsrisico’s. De vaccinatie viel bovendien al een paar jaar onder het rijksvaccinatieprogramma voor kinderen.

Pneumokokkenziekte

Jaarlijks telt Nederland zo’n 10.000 patiënten met een pneumokokken bacterie. Veel mensen dragen de bacterie echter bij zich zonder het te weten. Soms resulteert de bacterie in een oorontsteking of bijholteontsteking. Bij een kwart van alle patiënten veroorzaakt de bacterie echter de ernstige pneumokokkenziekte. De bacterie komt dan in de bloedbaan of in het zenuwstelsel terecht. Hierdoor kunnen ernstige aandoeningen ontstaan zoals bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking. De pneumokokkenziekte is vooral te herkennen door symptomen als koorts, hoofdpijn, nekstijfheid, verwardheid en verlies van bewustzijn.

Meest voorkomende typen

Pneumokokkenziekte komt het meest voor bij kinderen onder de twee jaar en bij 65-plussers. Omdat nu ook ouderen worden ingeënt, verwacht de Gezondheidsraad dat het aantal ziekenhuisopnamen en sterfgevallen drastisch zal afnemen. Toch kan een vaccinatie geen volledige bescherming bieden. De pneumokokken bacterie kent 90 variaties en de vaccinatie biedt slechts bescherming tegen de 23 meest voorkomende typen.

Erg besmettelijk

Vaccineren is wel de meest effectieve manier om bescherming te bieden tegen de ziekte. De bacterie leeft vaak in neus en keel, dus wanneer de drager hoest of niest, kan de bacterie zich verspreiden en andere mensen besmetten. Ook door zoenen of vieze handen kan de ziekte van de ene persoon op de andere worden overgedragen.

Blijvende klachten

De ziekte kan in de meeste gevallen behandeld worden met antibiotica. Na 2 dagen ben je dan niet meer besmettelijk. Als iemand erg ziek is, is opname in het ziekenhuis nodig. Ook wanneer de patiënt geneest, kan hij last houden van blijvende klachten zoals doofheid, scheel kijken of moeite met leren.

Lees ook

Dit moet je weten over de vernieuwde griepprik

Bron| RIVM

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden