null Beeld Getty Images/Mint Images RF
Beeld Getty Images/Mint Images RF

Dít is wat je moet weten over de listeriabacterie

Vorige week was het uitgebreid in het nieuws: verschillende terugroepacties van vleeswaren vanwege een besmetting met de listeriabacterie. Wat is dit precies voor een bacterie?

En hoe schadelijk is het voor je gezondheid?

Wat is de listeriabacterie?

Listeriose is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. Jaarlijks raken er ongeveer 70 tot 100 mensen besmet met de listeriabacterie. De kans dat je er mee te maken krijgt is dus vrij klein, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn.

Symptomen

Gezonde mensen merken in principe weinig van een besmetting met de listeriabacterie. Vaak gaat dit gepaard met milde griepverschijnselen of zelfs helemaal geen symptomen. Oudere mensen, kinderen of mensen met een verzwakt immuunsysteem daarentegen lopen een groot risico bij een besmetting met de bacterie. Er kan een hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging optreden, met alle gevolgen van dien.

Zwangere vrouwen

Voor zwangere vrouwen kan een besmetting zeer gevaarlijk zijn. Hoewel je misschien zelf geen klachten ervaart, kan het wel leiden tot een miskraam, vroeggeboorte of ernstige ziekte van het kind wanneer het besmet raakt tijdens de geboorte.

Besmetting

Hoewel listeriose ook voor kan komen in dieren, in de grond of in het water, worden de meeste mensen geïnfecteerd door het eten van besmette voedingswaren. Deze voedingsmiddelen kunnen besmet raken door het gebruik van rauwe ingrediënten die geïnfecteerd waren met listeriose. Dit kan voorkomen bij onder andere zachte kazen die zijn gemaakt van ongepasteuriseerde melk zoals brie, of vleesproducten zoals filet américan en paté. Daarnaast kunnen voedingsmiddelen besmet worden tijdens het productieproces. In dit geval is er sprake van ‘kruisbesmetting’, waarbij bijvoorbeeld sla wordt gewassen met geïnfecteerd water.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Huisarts?

Wanneer je naast diarree last krijgt van koorts of bloed en slijm in je ontlasting, is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. Dit geldt ook wanneer je veel moet overgeven, waardoor de kans bestaat dat je uitdroogt. Voor jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een verminderd immuunsysteem is het van groot belang om tijdig naar de huisarts te gaan.

Preventie

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Hoewel je dit niet altijd in de hand hebt, is het in ieder geval verstandig om vleeswaren altijd in de koelkast op 4 °C te bewaren. Zet daarnaast de vleeswaren na gebruik zo snel mogelijk terug in de koeling en bewaar deze niet langer dan 4 dagen. Verder is het verstandig om groenten of vruchten waarvan je de schil eet, altijd eerst af te spoelen voor gebruik. Wanneer je de voedingsmiddelen van tevoren goed verhit, verklein je de kans op besmetting.

Bron: RIVM | Voedingscentrum

Beeld: Getty Images

Ellen SmitsGetty Images/Mint Images RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden