null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit is wat je moet weten over de huidaandoening krentenbaard

Krentenbaard is een huidaandoening die vooral voorkomt bij jonge kinderen. Maar ook volwassenen kunnen het krijgen. Wist je dat het hartstikke besmettelijk is?

Daarom is het goed om meer over krentenbaard te weten.

Krentenbaard in de zomer

Krentenbaard dankt zijn naam aan de gelige korstjes die op de blaasjes ontstaan. Door de kleur, lijken ze namelijk wel wat op krenten. De huidaandoening wordt ook wel impetigo genoemd. De meeste gevallen van krentenbaard ontstaan in de zomermaanden. Waarom de infectie juist in die periode uitbreekt, is niet duidelijk. Mogelijk komt dit omdat de aandoening vaak ontstaat wanneer de huid al beschadigd is. Bijvoorbeeld door een opengekrabde muggenbult of verbrande huid.

Oorzaken van krentenbaard

Krentenbaard is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door een bacterie. In veruit de meeste gevallen (tachtig procent), is dat de Stafylokokken-bacterie. Daarnaast kan de infectie ook ontstaan door de Streptokokken-bacterie. Deze bacterie zit oorspronkelijk in de neus en keel. Door hoesten, niezen en praten, komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Maar de bacterie zorgt niet altijd voor klachten. Vooral kleine kinderen en mensen met een verminderde weerstand lopen risico op krentenbaard.

Lees ook

Déze dodelijke bacteriën huizen misschien wel in jouw make-uptasje

Krentenbaard herkennen

De huidaandoening is te herkennen door kleine, pijnlijke blaasjes rond de neus of mond. Wanneer de blaasjes openbarsten, komt er gelig vocht uit. Dit vocht is erg besmettelijk en kan via speelgoed, handdoeken en deurknoppen makkelijk op anderen worden overgedragen. Hoewel de korstjes erg jeuken, is het verstandig er niet aan te krabben. Wanneer je dit wel doet, gaan de korstjes open en kun je via je nagels ook andere delen van het lichaam besmetten.

Wanneer naar de huisarts?

Wanneer je last hebt van deze huidinfectie, hoef je meestal niet naar de dokter. De aandoening geneest meestal vanzelf binnen een paar weken. Probeer de huid rondom de krentenbaard zo droog mogelijk te houden. Zinkolie kan soms helpen om de jeuk tegen te gaan. Probeer verdere verspreiding van de bacterie zoveel mogelijk te beperken door de plekken niet aan te raken, regelmatig je handen te wassen, nagels kort te houden en deurknoppen en speelgoed schoon te houden.

Wanneer de infectie zich heeft uitgebreid over andere delen van het lichaam of wanneer een kind last heeft van andere ziekteverschijnselen, is het wel verstandig om een arts te raadplegen. Met een goede behandeling geneest krentenbaard snel. Dit kan een zalf zijn of tabletten die een dokter voorschrijft.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RIVM, Thuisarts

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden