null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit is wat je moet weten over cysten op je eierstokken

Wanneer je cysten hebt op je eierstokken, betekent dat niet altijd slecht nieuws. In sommige gevallen zijn ze een teken van een normale menstruatiecyclus en een gezonde ovulatie. Maar andere cysten zijn wél schadelijk.

Maar hoe weet je nu wanneer je aan de bel moet trekken?

Wat zijn cysten?

Cysten zijn kleine zakjes met vloeibare stoffen die op verschillende holten in je lichaam kunnen ontstaan. De meest voorkomende cysten op je eierstokken zijn onschuldig. Zo hebben de meeste vrouwen zogeheten ‘functionele cysten’, zoals follikelcysten en Corpus luteum cysten corpus lesteum-cysten.

Onschuldige cysten

Tijdens een maandelijkse cyclus rijpt er in de eierstok een eitje dat is omgeven door een klompje cellen. Het eitje en de cellen samen heten Graafse follikel. Als het eitje rijp is, barst de follikel en komt het eitje vrij. Dit proces is de eisprong. Follikelcysten ontstaan halverwege de menstruatiecyclus, wanneer het eicelblaasje niet breekt, zoals normaal het geval is, maar blijft groeien. Corpus luteum-cysten ontstaan wanneer het eicelblaasje niet krimpt na het vrijgeven van een eitje, maar in plaats daarvan vult met vloeistof.

Lees ook

5 onschuldig lijkende symptomen van onvruchtbaarheid

Ovulatie

Kleine cysten in de eierstok geven meestal geen klachten. De meeste vrouwen zullen dan ook niet weten dat ze er één hebben. “Wanneer we een op een sonogram een dergelijke cyste zien, is dat voor veel vrouwen een geruststelling”, vertelt Janet M. Choi, endocrinoloog en medisch directeur van de vruchtbaarheidskliniek CCRM in New York aan Huffington Post. “Het betekent namelijk dat de ovulatie goed werkt.” De meeste van deze cysten verdwijnen binnen een paar weken vanzelf.

Schadelijke cysten

Toch zijn niet alle cysten even onschuldig. In sommige gevallen worden de cysten zo groot dat ze kunnen lijden tot onvruchtbaarheid of een teken zijn van een ernstigere onderliggende aandoening. Grotere cysten zijn vaak wel te herkennen. Ze kunnen zorgen voor pijn in het bekken, pijn tijdens de seks of menstruatieklachten.

Endometriose en PCOS

Cysten zijn ook een veel voorkomend verschijnsel bij vrouwen die lijden aan endometriose. In tegenstelling tot functionele cysten verdwijnen ze niet vanzelf en vaak is een medische ingreep nodig, om de cysten te verwijderen. Een andere oorzaak van cysten op de eierstokken is het polycysteus ovariumsyndroom (PCOS), een veel voorkomende hormoonaandoening die ervoor zorgt dat het lichaam meerdere cysten op de eierstokken produceert. PCOS is vaak een belangrijke oorzaak van onvruchtbaarheid. De symptomen worden meestal heviger als er in de cysten een bloeding ontstaat, de cyste openbreekt of om de as draait. Een spoedoperatie kan dan nodig zijn.

Ga bij twijfel en zorgen altijd even langs je huisarts.

Bron | Medic info, Huffington Post, Gezondheidsplein

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden