null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit is wat je moet weten als je geregeld last hebt van hartkloppingen

Het kan soms even schrikken zijn: je zit rustig op de bank en ineens gaat je hart als een malle tekeer. Je hebt dan last van hartkloppingen. Een aandoening die veel voorkomt bij vrouwen in de overgang. Een vervelende kwaal, maar in de meeste gevallen echt geen reden tot paniek.

Bij hartkloppingen voel je je hart duidelijk kloppen. Het bonst hevig, snel of onregelmatig. Dat de hartslag soms verandert, is normaal. Wanneer je je inspant, gaat de hartslag omhoog en bij rust juist weer omlaag. Daarnaast reageert je hart ook op bijvoorbeeld prikkels bij pijn of woede. Daardoor zou je misschien denken dat je juist bij inspanning last hebt van hartkloppingen, maar het tegenovergestelde is waar.

Oorzaak van een hart op hol

Hartkloppingen ontstaan vaak wel door zware fysieke of emotionele inspanning. Ook het eten van een stevige maaltijd, stress, angst, hormonale veranderingen, bepaalde medicijnen en stimulerende middelen zoals nicotine, alcohol en drugs kunnen ze veroorzaken. Toch voelen de meeste mensen hartkloppingen pas als ze rustig op de bank zitten of liggen. Op dat moment is er vaak minder afleiding, waardoor je hartslag meer opvalt.

Verandering in levensstijl

Over het algemeen zijn hartkloppingen onschuldig. De klachten verdwijnen vaak binnen een paar minuten. Komen de klachten vaak terug? Probeer dan eerst of kleine aanpassingen in je levensstijl kunnen helpen om ze te laten verminderen. Stop met roken en vermijd stress. Drink daarnaast minder alcohol, koffie en andere cafeïnehoudende producten.

Onderliggende aandoening

Wanneer je opeens een heel onregelmatige hartslag krijgt, de hartkloppingen niet overgaan als je rustig zit of ze erger worden dan voorheen, doe je er verstandig aan contact op te nemen met je huisarts. Een enkele keer worden ze veroorzaakt door een onderliggende aandoening. Dat kan bijvoorbeeld een snel werkende schildklier zijn. Of een hoge bloeddruk, diabetes of een hartritmestoornis.

Hartritmestoornis

Als de hartkloppingen langere tijd aanhouden en dagelijkse bezigheden zoals slapen belemmeren, zou dat kunnen wijzen op een hartritmestoornis (boezemfibrilleren). In Nederland hebben ongeveer 250.000 mensen boven de 55 jaar last van boezemfibrilleren. Het hart slaat dan bijvoorbeeld niet één keer over, maar kan urenlang erg onregelmatig aanvoelen. Deze aandoening is meestal niet gevaarlijk, maar kan wel als hinderlijk worden ervaren. Patiënten voelen zich bovendien vaak angstig.

Hartproblemen

Gaan je hartkloppingen gepaard met andere klachten, zoals pijn op de borst, benauwdheid, duizeligheid, flauwvallen, misselijkheid, zweten of bleek zien? Dan kan dat duiden op andere hartproblemen. Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met een arts. Die zal door middel van een hartfilmpje (ECG) of echo een juiste diagnose kunnen stellen.

Bronnen| Hartstichting, Gezondheidsplein, Tjongerschans Ziekenhuis

Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden