null Beeld

Dit is wat je moet weten als je een maagverkleining overweegt

Afvallen is voor sommige mensen zo’n strijd, dat ze besluiten om over te gaan tot een maagverkleining. Maar een makkelijke oplossing is dit zeker niet. “Het succes van een maagverkleining staat of valt altijd met discipline”, zegt ervaringsdeskundige Annette Born in AD. Bovendien bestaan er nogal wat vooroordelen over deze medische ingreep.

Nooit meer te veel eten

Een maagband, een gastric bypass en een gastric sleeve. Drie medische ingrepen die er voor kunnen zorgen dat je nooit meer te veel eet en eindelijk van de overtollige kilo’s verlost raakt. Tegenwoordig is een gastric bypass het meest voorkomend. Tijdens de operatie wordt de maag verkleind en wordt de dunne darm omgeleid, zodat voedingsstoffen zoals vet en suiker minder snel worden opgenomen. Een maagband beperkt het volume in de maag, maar door de nare bijeffecten wordt dit nauwelijks nog gedaan. Een alternatief is de gastric sleeve. Hierbij wordt de maag op dezelfde manier verkleind als bij een bypass, maar blijft de dunne darm hetzelfde.

Strenge eisen aan maagverkleining

Elk jaar worden er in ons land 12.000 maagverkleiningsoperaties uitgevoerd. Maar niet alle mensen die moeite hebben met afvallen, komen voor de behandeling in aanmerking. Een maagverkleining wordt alleen uitgevoerd bij een BMI vanaf 40. In een enkel geval is een BMI van 35 voldoende, mits de patiënt andere klachten heeft die gerelateerd zijn aan het overgewicht. Mensen die last hebben van een eetverslaving, komen niet in aanmerking voor de behandeling. Daarnaast moet je eerst kunnen aantonen dat je zelf voldoende pogingen hebt ondernomen om het gewicht kwijt te raken. Ook mag je niet jonger dan 18 jaar zijn en niet ouder dan 65. Wie uiteindelijk toch een verwijzing krijgt, moet vervolgens eerst lichamelijk én geestelijk gekeurd worden door een een psycholoog, internist, diëtist en chirurg. Omdat je hele inwendige systeem wordt omgelegd is het belangrijk dat je er zowel fysiek als geestelijk sterk genoeg voor bent.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Zware ingreep

Bovendien is de ingreep niet zonder risico’s. Sommige mensen hebben na de operatie last van chronische diarree, of dumping. Dit laatste zorgt ervoor dat je letterlijk ziek kunt worden na vet of suikerrijk eten. Bovendien zorgt een gastric bypass ervoor dat niet alleen de slechte voedingstoffen minder goed worden opgenomen, maar dat je ook minder belangrijke vitaminen en mineralen opneemt. “Je moet de rest van je leven vitaminepillen slikken om geen tekorten op te lopen. Je kunt daardoor last krijgen van haaruitval, broze nagels, vermoeidheid en somberheid. Al met al wordt je weerstand een stuk minder na zo’n ingreep. Het is dan ook heel belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt”, aldus Born.

Aankomen

Hoewel de meeste mensen vlak na hun operatie veel afvallen, blijf je altijd een risico houden dat je toch weer aankomt. “ Tweeënhalf jaar na die operatie werd ik weer zwaarder. Deels is dat normaal. Na de eerste euforische periode waarin je als vanzelf afvalt, stabiliseert je gewicht en moet je opletten. Na de operatie begint het pas echt. Dan moet je leren om gezond, gevarieerd, liefst vers en in kleine porties te eten. Je moet er bijvoorbeeld aan wennen dat je bij een barbecue met vrienden ziek kunt worden van de satésaus. Het succes van een maagverkleining staat of valt met discipline.”

Lees ook

Hoeveel kun je nog eten na een maagverkleining?

Bron| AD

Beeld| iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden