null Beeld

Dít is wat je moet doen wanneer iemand een anafylactische shock heeft

Een muggenbeet, een pinda of een simpele appel. Op het eerste gezicht, onschuldige zaken. Maar wanneer je overgevoelig bent voor deze dingen, kan zelfs het kleinste spoortje al dodelijk zijn. In medische termen heet dat anafylaxie, ook wel anafylactische shock genoemd.

Anafylactische shock is een gevaarlijke allergische reactie, die zo snel mogelijk behandeld moet worden. Wanneer je de eerste symptomen te lang negeert, kunnen de klachten snel verergeren en zelfs leiden tot een hartstilstand.

Allergische reactie

Deze reactie treedt alleen op bij mensen die extreem gevoelig zijn voor bepaalde lichaamsvreemde stoffen. De lijst van deze allergenen is eindeloos. Voedingsmiddelen waarbij anafylaxie het meest voorkomt zijn: pinda’s, noten en zaden, vis, schaaldieren, eieren en bepaalde exotische vruchten zoals kiwi. Maar ook een allergische reactie op een insectenbeet, latex of bepaalde medicijnen kunnen een anafylactische shock veroorzaken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Kruisreacties

Daarnaast kun je een shock krijgen van zogeheten kruisreacties. Mensen met een latexallergie kunnen bijvoorbeeld beter geen kiwi’s en bananen tegelijkertijd eten. De eiwitten van de banaan en de kiwi lijken zo sterk op de eiwitten in latex dat het lichaam zich kan vergissen en toch reageert.

Symptomen

Bij een allergische reactie maakt het immuunsysteem extra veel histamine aan. Deze stof veroorzaakt overal in het lichaam ontstekingsreacties. De bloedvaten worden groter waardoor er vocht uit de bloedbaan naar het omliggende weefsels gaat. Bovendien kan de bloeddruk in korte tijd snel dalen, waardoor de patiënt duizelig wordt en flauwvalt. Andere symptomen zijn zwellingen in het gezicht, de tong, hals en lippen. Wanneer het slijmvlies opzwelt kun je bovendien last krijgen van ademhalingsproblemen.

Snelle behandeling

Een anafylactische shock ontstaat meestal binnen een uur na het contact met het allergeen. Bij een hele ernstige anafylactische shock kunnen je bloedvaten zo snel verwijden dat er een levensgevaarlijke shocktoestand ontstaat. Deze kan dodelijk zijn, als de patiënt niet zo snel mogelijk wordt behandeld met adrenaline. Dit middel zorgt ervoor dat de bloedvaten zich vernauwen, waardoor de bloeddruk weer stijgt. Mensen die tot de risicogroep behoren, dragen daarom bijna altijd een auto-injector met adrenaline bij zich. Dat is een injectiepen die zo ontwikkeld is dat iedereen die in geval van nood kan zetten. Medische voorkennis is dus niet nodig. Bel na het injecteren altijd 112.

Lees ook

Deze huidaandoening is mogelijk een voorteken van een allergie

Bron| Gezondheidsplein, Voedselallergie, Máxima MC

Beeld| iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden