null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít is wat je moet doen bij een TIA (en zó kun je het herkennen)

Afgelopen jaar kregen 54.200 Nederlanders een TIA. Deze hersenaandoening staat ook wel bekend als ‘tijdelijke beroerte’. Omdat de meeste symptomen vaak net zo snel verdwijnen als ze ontstaan, gaan maar weinig mensen naar de huisarts. En dat is niet geheel zonder risico. Daarom is het belangrijk om goed te weten hoe je een TIA kunt herkennen.

Een Transient Ischemic Attack is een tijdelijke hapering van de bloeddoorstroming in de hersenen. Daardoor krijgen de hersenen tijdelijk minder zuurstof. Door zuurstoftekort vallen er bepaalde lichaamsfuncties uit. Het verschil met een beroerte is, dat de verstopping vanzelf oplost en dat de bloedtoevoer weer op gang komt. De hapering duurt meestal niet langer dan een paar minuten. Wanneer de symptomen na 24 uur nog steeds aanhouden, spreek je van een beroerte.

Oorzaken TIA

Bijna driekwart van de mensen die een beroerte krijgt, is ouder dan 65 jaar. Dit komt omdat een TIA bijna altijd wordt veroorzaakt door het dichtslibben van de slagaderen. Dit is een natuurlijk proces dat bij niemand te vermijden is. Wel is het zo dat er bepaalde factoren zijn die deze zogeheten ‘slagaderverkalking’ kunnen versnellen. Voorbeelden hiervan zijn roken, alcohol, hoge bloeddruk en overgewicht. Wanneer jongere mensen last krijgen van een TIA is er vaker sprake van een andere oorzaak. Het dichtslibben van de slagaderen ontstaat dan bijvoorbeeld na een ontstoken bloedvat of door een scheurtje in de binnenwand van de bloedvaten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Zo herken je het

De symptomen ontstaan vrij plotseling. Soms is een TIA duidelijk te herkennen doordat één kant van de mond scheef hangt. Ook kun je last krijgen van verlammingsverschijnselen in één van je ledematen. Het zicht wordt minder en in sommige gevallen treedt (tijdelijke) blindheid op. Patiënten met een TIA slaan vaak wartaal uit, komen niet uit hun woorden en hebben een verstoorde coördinatie, evenwichtsverlies, draaiduizeligheid.

Direct naar de huisarts

Wanneer je merkt dat iemand in je omgeving een TIA heeft is het altijd belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met de huisarts. De korte attack kan gedurende de dag meerdere keren plaatsvinden. Bovendien kan een onbehandelde TIA op de lange termijn alsnog dodelijk zijn. Eén op de drie mensen krijgt binnen vijf jaar een beroerte, als er na de kortstondige hapering geen hulp is gezocht.

Lees ook

Dit zijn de drie meest voorkomende signalen van een beroerte

Bron| Hersenstichting, Volksgezondheidzorginfo.nl

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden