Last van een brok in je keel? Dit kan er aan de hand zijn Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is wat er gebeurt als je een brok in je keel hebt

Bij het kijken van een zielige film kun je tot tranen geroerd worden. Daarbij kun je ook het gevoel krijgen alsof er een brok in je keel zit. Met man en macht probeer je deze weg te slikken, maar lang niet altijd lukt dit. Maar wat gebeurt er eigenlijk als je een brok in je keel hebt?

Een brokgevoel in de keel komt vrij veel voor, maar dat maakt het niet minder vervelend. Je kunt geneigd zijn om steeds je keel te schrapen, te kuchten of vaak te slikken. Alles om maar van die brok af te komen. Een brok in de keel kan voelen alsof er iets in je keel blijft steken, meestal ter hoogte van het strottenhoofd. Het kan een slijmprop in de keel zijn die je niet weg kunt slikken of je hebt het gevoel dat er een graat of een korreltje in de keel zit. Ook kun je en branderige, pijnlijke en geïrriteerde keel hebben.

De oorzaak van een brok in je keel

Hoewel een brok in je keel in de meeste gevallen geen duidelijke oorzaak heeft, zijn er wel vermoedens waardoor dit kan komen. Zo kunnen gevoelens van stress en angst ervoor zorgen dat je de spieren in je hals en keel (onbewust) aanspant, met een brokgevoel als gevolg. Ook kan het komen doordat de zenuwen, spieren en slagaders die in onze keel zitten overprikkeld raken als je sterke emoties ervaart. Dit uit zich als je probeert te slikken. Hoe dat werkt legt dr. Mondala uit bij Well and Good: als je slikt, sluiten je stembanden. Maar stress en de behoefte om te huilen doen precies het tegenovergestelde: zij zorgen ervoor dat de stembanden openblijven. Het gevoel van een brok in de keel ontstaat dus als de spieren in je keel proberen te sluiten, terwijl de stembanden open willen blijven.

Een andere mogelijke oorzaak voor een brok in je keel is wat simpeler: het bewust doorslikken van speeksel en slijm. Als je dit de hele dag door bewust doet, kan ook een brokgevoel ontstaan. Meestal is er geen lichamelijke oorzaak voor een brok in de keel. Voor mensen die last hebben van brandend maagzuur, is dit anders. Bij hen kan het brandende maagzuur wel een oorzaak zijn voor een brokgevoel. Naast oprispingen, zuurbranden en pijn in de buurt van het borstbeen, kunnen zij ook last hebben van hoestklachten of een brok in de keel.

Wanneer contact opnemen?

In de meeste gevallen is een brok in je keel volkomen onschuldig. Het gaat dan ook binnen een paar seconden tot een paar dagen weer weg. Merk je dat het gevoel lang blijft aanhouden? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Je kunt dan samen nagaan of de oorzaak ligt bij stress en/of angst of misschien toch ergens anders. In sommige gevallen kan een huisarts je doorverwijzen naar een KNO-arts voor onderzoek van de keelholte en de slokdarm. Wordt er geen lichamelijke oorzaak gevonden? Dan kan de klacht alsnog vanzelf verdwijnen. Soms kan ook logopedie of fysiotherapie helpen om de klachten te verminderen. Vooral het ontspannen van de spieren in je keel is belangrijk. Als er wel een lichamelijke oorzaak gevonden wordt, zal een behandeling hierop aangepast worden. Bij brandend maagzuur kan bijvoorbeeld een maagzuurremmer voorgeschreven worden.

Bron | Maag Lever Darm Stichting, Rijnstate, Well and Good

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden