null Beeld Getty Images/Cultura RF
Beeld Getty Images/Cultura RF

Dit is wat de schildklier te maken heeft met (aanhoudende) coronaklachten

We hebben al vaker geschreven over long covid: wanneer klachten -die ontstaan door het coronavirus- weken en soms wel maandenlang aanhouden, zonder duidelijke oorzaak. Bij een gedeelte van die mensen zou de schildklier wel eens verantwoordelijk kunnen zijn voor de aanhoudende coronaklachten.

Vooral de vermoeidheid die veel mensen melden als het gaat om langdurige coronaklachten, kan vermoedelijk ontstaan door een ontsteking van de schildklier.

Langdurige coronaklachten

De meeste mensen herstellen binnen een aantal weken vanzelf weer van het coronavirus, vooral als zij voor de besmetting geen onderliggende medische aandoening hadden en niet op hogere leeftijd zijn. Toch zijn er ook zo’n 25 à 30 duizend Nederlanders die maanden na de coronabesmetting nog steeds symptomen melden. Vaak zelfs zo erg dat ze hun dagelijks leven niet meer op kunnen pakken, zoals voor de besmetting.

Aanhoudende extreme vermoeidheid

Voornamelijk aanhoudende, extreme vermoeidheid komt veel voor. De exacte oorzaak voor long covid, zoals deze langdurige variant vaak genoemd wordt, is nog niet helemaal bekend. Wel zijn er vermoedens dat de klachten (gedeeltelijk) te maken hebben met een ontregeling van het immuunsysteem. In plaats van op het virus te reageren met een lokale ontstekingsreactie, is het immuunsysteem in het hele lichaam dan geactiveerd door het coronavirus.

Link coronaklachten en schildklier

En dat is dus waar de link tussen die aanhoudende coronaklachten, zoals vermoeidheid en de schildklier ontstaat. Doordat het immuunsysteem geactiveerd wordt in het hele lichaam en zo voor ontstekingen zorgt, kan er na het coronavirus ook een schildklierontsteking ontstaan. Dit wordt ook wel thyreoïditis genoemd en is een – meestal tijdelijke – aandoening waarbij de schildklier ontstoken is en voor klachten -die een beetje op griep lijken- zorgt.

Lees ook:

Dít wil je weten over de schildklieraandoening ziekte van Hashimoto

Onderzoeken

Er zijn diverse studies die deze link tussen de schildklier en het coronavirus aangeven: onderzoekers van een ziekenhuis in Milaan ontdekten bijvoorbeeld dat vijftien procent van de coronapatiënten op de Intensive Care afwijkende bloedwaarden hadden als het kwam tot de schildklier. Ter vergelijking: in een ‘normale’ situatie, voor Covid-19, zou dit ongeveer één procent geweest zijn. Ook een andere Italiaanse studie, door de Humanitas Universiteit, laat zien dat mensen met een corona-infectie, die niet op de Intensive Care terecht kwamen, afwijkende schildklierwaarden hebben. Zo’n twintig procent van hen liet bloedwaarden zien die wijzen op een schildklierontsteking, concluderen de onderzoekers.

Langdurige coronaklachten door trage schildklier

Ná een schildklierontsteking volgt er vaak een periode waarin de schildklier minder goed werkt: hypothereoïdie, een te traag werkende schildklier. Dat kan zorgen voor vervelende symptomen: neerslachtigheid, extreme vermoeidheid, kouwelijkheid, spierkrampen. En die symptomen van een te traagwerkende schildklier, lijken ook precies om de langdurige coronaklachten die sommige mensen melden.

Dr. Illaria Muller, hoofdonderzoeker van de eerder genoemde studie hiernaar in Milaan, denkt daarom dat de schildklier en ontstekingen hiervan, mogelijke (mede) verantwoordelijk kan zijn voor de aanhoudende klachten. Dat vertelt ze aan de British Tyroid Foundation. Of dit ook op grotere schaal klopt en hoe dit zich ontwikkelt, zal in vervolgstudies uitgezocht moeten worden.

Informatie voor dit artikel is aan Margriet verstrekt door de Schildklier Organisatie Nederland. Voor meer informatie over schildklier, het coronavirus en aanhoudende coronaklachten kun je hier terecht.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Schildklier Organisatie Nederland. British Thyroid Foundation

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet Extra: Gezond leven ligt nu in de winkel! Met álles over gezond & leuker ouder worden, zoals: zo houd je nu je weerstand op peil, complete vitaminewijzer, dossier lekker slapen (met tips van een therapeut), zes pagina's puzzelen en nog véél meer. Haal de special snel in huis of bestel hem online zonder verzendkosten via deze link.

Ilse van RoekelGetty Images/Cultura RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden