null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít is wanneer jij naar verwachting een coronavaccinatie mag halen

Het is nog niet helemaal zover, maar de langverwachte vaccinatie tegen het coronavirus komt steeds dichterbij. Begin 2021 hoopt de Nederlandse overheid te beginnen met vaccineren, maar we zijn niet allemaal meteen aan de beurt. Wanneer jij een coronavaccinatie kunt halen, hangt van een aantal factoren af.

Omdat

er maar een beperkt aantal coronavaccins geleverd kan worden en iedereen twee

prikken nodig heeft, zullen sommige van ons iets langer op onze beurt moeten

wachten.

Wanneer coronavaccinatie?

De intentingscampagne begint vlak nadat het coronavaccin in Nederland geleverd wordt. Wanneer dat precies is, is nog even afwachten: als alles goed verloopt, zal dat in januari 2021 zijn. Niet iedereen is dan direct aan de beurt, omdat er niet voor iedereen direct een vaccin te leveren is. De overheid heeft samen met de Gezondheidsraad daarom een plan gemaakt waarin staat wie het vaccin als eerste zal krijgen. Daarbij kijken ze naar welke groepen voorrang moeten krijgen, omdat zij kwetsbaar zijn.

Zoals het er nu naar uit ziet, gaan de komende maanden er zo uitzien:

Januari 2021

Ergens in deze maand worden de eerste 550.000 doseringen van de vaccins van Pfizer verwacht. Wanneer die binnen zijn, kan de eerste coronavaccinatie in Nederland gezet worden. Deze eerste vaccinaties zijn voor het personeel van verpleeg- en verzorghuizen en instellingen in de gehandicaptenzorg, om verspreiding onder de bewoners in te perken.

Februari, maart en april 2021

In de drie maanden daarna komen er naar de huidige verwachting nog eens 7,7 miljoen extra vaccins naar Nederland. Dit zijn niet alleen middelen van Pfizer, maar ook van Moderna, AstraZeneca en CureVac. Wanneer die binnen zijn, zullen ook andere zorgmedewerkers een coronavaccinatie kunnen krijgen. Ook zijn kwetsbare ouderen in deze periode aan de beurt voor de injectie. Daarnaast zullen inwoners van verzorgingstehuizen in deze periode ook een coronavaccinatie kunnen halen wanneer zij dat willen.

April, mei en juni 2021

De daaropvolgende maanden worden er nog veel meer coronavaccins verwacht: zo’n 14 miljoen doses. In deze periode zullen in eerste instantie de zestigplussers, mensen met een onderliggende aandoening die daardoor kwetsbaar zijn voor het virus en de overige zorgmedewerkers een vaccinatie krijgen. Wanneer die mensen aan de beurt geweest zijn, kan de rest van Nederland een coronavaccinatie halen.

Lees ook:

Dit zijn (volgens de bijsluiter) mogelijke bijwerkingen van het coronavaccin

Goedkeuring nodig

Er zit wel een grote ‘maar’ aan deze huidige tijdlijn door de inentingscampagne: er is nog niet één coronavaccin dat officieel goedgekeurd is in Europa. Om alle coronavaccins te ontvangen, zullen alle door Nederland aangekochte soorten eerst goedgekeurd moeten worden. Hoewel het er voor veel vaccins goed uitziet, is dit nog niet zeker.

Voor de zomer

Maar mocht alles volgens plan gaan, dan zou dat kunnen betekenen dat een grote groep gezonde Nederlanders jonger dan zestig jaar ook al voor de zomer ingeënt kunnen zijn. Uit een berekening van AD blijkt dat zo’n 10 miljoen Nederlanders gevaccineerd kunnen worden, op basis van 22 miljoen coronavaccins die het land krijgt. Het totale aantal zestigplussers, kwetsbare mensen en zorgmedewerkes is zo’n 6 á 7 miljoen. Dat betekent dat er dus al 3 á 4 miljoen jongere, gezonde Nederlanders in aanmerking komen voor een coronavaccinatie wanneer alles volgens plan loopt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws, Rijksoverheid, AD

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden