null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit is wanneer je met je vermoeidheidsklachten naar de huisarts moet

Kopzorgen, een jetlag, een snurkende bedpartner: iedereen heeft weleens een nachtje last van slapeloosheid en dus vermoeidheidsklachten. Gelukkig is dat in de meeste gevallen heel makkelijk op te lossen door de dag erna bij te tanken.

Maar wat als je langdurig last hebt van vermoeidheid? Wanneer moet je dan met die klachten naar de huisarts?

Langdurige vermoeidheid

Aanhoudende vermoeidheid kan allerlei oorzaken hebben, zowel psychisch als lichamelijk. Zeker wanneer de vermoeidheid gepaard gaat met andere klachten, is er vaak meer aan de hand dan enkel een slechte nachtrust. Ongeveer een kwart van de Nederlanders heeft last van vermoeidheid. Vrouwen zijn bovendien vaker moe dan mannen. Grappig genoeg voelen vijftigplussers zich daarentegen vaak fitter dan jongeren.

Naar de huisarts

Het Nederlandse Huisartsengenoodschap adviseert een dokter te bezoeken als je naast vermoeidheid last hebt van een aanhoudende hoest, gebrek aan eetlust, onverklaarbaar gewichtsverlies, pijn, depressieve gevoelens of verwardheid. Ook als je vermoeidheid langer dan drie maanden aanhoudt, is het verstandig om je klachten bij je huisarts te bespreken.

Zelf aan de slag

Heb je het idee dat jij nog niet tot deze categorie behoort, maar heb je wel al langere tijd last van vermoeidheid? Probeer dan zelf te bekijken wat de mogelijke oorzaak is van je gebrek aan energie. Is het psychisch, lichamelijk of slaap je bijvoorbeeld heel slecht? Ook alcoholgebruik, ongezonde voeding en stress kunnen ervoor zorgen dat je sneller moe bent dan normaal. Probeer daarom zo veel mogelijk gezond te eten, regelmatig te bewegen en laat je smartphone eens een paar uurtjes met rust.

null Beeld

Met dit wake-uplight word je makkelijker, frisser en energieker wakker. Nu met korting in de Margriet Shop.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Gezondheidsnet, Thuisarts

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden