Wintertijd: dit is wanneer je medicijnen slikt als de klok achteruitgaat Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Dit is wanneer je medicijnen moet slikken als de klok achteruitgaat

In het laatste weekend van oktober gaat de klok een uur achteruit en is het tijd voor de wintertijd. ’s Ochtends wordt het tijdelijk wat vroeger licht en ’s avonds mogen de lampen weer eerder aan. Die verandering in tijd brengt misschien wel wat vragen met zich mee. Hoe zit het bijvoorbeeld met het slikken van medicijnen die je altijd op een vast moment neemt?

Het nemen van medicijnen is misschien een routine geworden, zeker als je elke dag dezelfde pillen moet slikken. Een vast moment in de ochtend of tijdens het avondeten. Voor sommige medicijnen is het beter om ze ’s avonds te slikken, terwijl je andere beter ’s ochtend kunt innemen. Maar wat gebeurt er als de tijd, zoals bij wintertijd, verschuift? Moet je medicatie dan een uur eerder of later nemen?

Medicijnen slikken bij verschuiving naar wintertijd

Het verlossende antwoord is dat je geen rekening hoeft te houden met een nieuw tijdstip. Als je medicijnen normaal gesproken om vijf uur innam, kun je dit ook na het verzetten van de klok blijven doen. Schuiven met je innametijd is dus niet nodig als de wintertijd ingaat. Je bent namelijk één keer per jaar een uur te vroeg en één keer per jaar een uur te laat. Omdat dit maar twee keer per jaar gebeurt, kan het geen kwaad.

Beste moment om medicijnen te slikken

Het innemen van medicatie kan gebonden zijn aan een vast moment op de dag. Misschien omdat je dit zelf fijn vindt, of omdat de apotheker dit aangeraden heeft. Als je begint met het gebruik van een nieuw medicijn, is het altijd verstandig om na te vragen of een medicijn op een vast tijdstip genomen moet worden en of een specifiek moment op de dag het best is. Het cholesterolmedicijn simvastatine kun je bijvoorbeeld het best ’s avonds slikken, omdat je lever in de nacht meer cholesterol aanmaakt. Uit onderzoek is ook gebleken dat bloeddrukverlagende medicijnen beter werken wanneer je ze ’s avonds voor het slapengaan inneemt. Twijfel je wat het beste moment is om medicatie in te nemen? Raadpleeg dan de bijsluiter of vraag het aan je apotheker.

Bron | Medical Facts, Apotheek.nl, European Heart Journal

Nynke KooyGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden