null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Dít is wanneer je hartslag in rust normaal is

Het is één van de eerste dingen die een huisarts controleert: je hartslag. Maar wanneer is je hartslag in rust eigenlijk normaal? Bij vijftig, zestig of eerder bij negentig slagen per minuut? En verschilt dat nog per geslacht? We leggen het allemaal uit.

Gelukkig hoef je je niet heel snel zorgen te

maken over of jouw hartslag in rust normaal is. Het spectrum waarop je hartslag

mag vallen wanneer je rustig op de bank zit, is vrij breed.

Hartslag in rust

Je hart klopt (als het goed is) de hele dag in een regelmatig tempo door, zonder dat je daar echt bij stil hoeft te staan. Dat is best bijzonder, want er moet flink wat gebeuren in je lichaam om die spieren allemaal op de juiste manier samen te laten werken. Bij elke hartslag vult het hart zich met bloed, waarna de hartspier weer samentrekt om dat bloed naar je organen en spieren te pompen. Al die prikkels worden door je hersenen en spieren aan elkaar doorgegeven, zodat het op de juiste manier verloopt.

Als je rustig op de bank zit of in bed ligt, is je hartslag laag. We spreken dan van de hartslag in rust; de hoeveelheid slagen die je hart maakt wanneer je ontspannen bent en je niet inspant. Ben je actief? Dan past je hartslag zich aan en wordt ‘ie aanzienlijk hoger. Dat komt omdat je spieren en organen dan aanzienlijk meer zuurstofrijkbloed nodig hebben om hun functie goed te kunnen blijven uitvoeren. Ook emoties kunnen je hart sneller lagen kloppen, net als bijvoorbeeld stress.

Normale hartslag in rust

Je hartslag in rust is belangrijk: het geeft aan hoe hard je hart moet werken om voldoende bloed rond te pompen door je hele lichaam. Maar wanneer is die waarde normaal? Is dat bij een hartslag van tachtig, zestig of juist honderd? Goed nieuws: al die aantallen zijn gezond en hartstikke normaal. Over het algemeen heb je namelijk een normale hartslag wanneer je hartslag in rust tussen de zestig en honderd slagen heeft. Er is dus een vrij ruime marge waarin je kunt vallen.

Verschil per geslacht

En hoe zit dat per geslacht? Is de hartslag in rust bij een vrouw anders dan bij een man? Nee, dat is niet zo: in principe zit zowel bij mannen als bij vrouwen een gezonde hartslag in rust tussen de zestig en honderd slagen per minuut. Maar als je kijkt naar de gemiddelde hartslag, zie je wel een klein verschil. Gemiddeld hebben vrouwen een net iets hogere hartslag dan mannen; dit zou te maken hebben met de vrouwelijke hormonen. Maar het zijn geen opvallend grote verschillen, en beide gemiddelden vallen tussen de zestig en honderd slagen per minuut.

Lagere hartslag in rust

Is je

hartslag in rust lager dan zestig? Dan hoef je je niet direct zorgen te maken.

Een lagere hartslag in rust betekent meestal namelijk dat je hartstikke fit

bent. Je hart heeft minder slagen per minuut nodig om je bloed rond te pompen

en werkt dus heel efficiënt. Dit wordt bijvoorbeeld vaak gezien bij

(top)sporters.

Als je hart minder dan vijftig slagen per minuut maakt, heb je officieel een lage hartslag. In medische termen heet dat bradycardie, wat letterlijk staat voor ‘langzaam hart’. Een te trage hartslag klinkt misschien heel ernstig, maar hoeft dat lang niet altijd te zijn. Meestal is het zelfs niet gevaarlijk, al kan het wel voor wat vervelende klachten zorgen. Denk aan duizeligheid, hartkloppingen, vermoeidheid en geheugenproblemen. Heb je deze klachten, dan is het verstandig om een afspraak te maken met je huisarts.

Hogere hartslag

Het kan voorkomen dat je hartslag in rust hoger is dan honderd slagen per minuut. Officieel spreken we dan van tachycardie. Als het komt door koorts of bijvoorbeeld stress of angst, is dat niet zo’n probleem. Meestal daalt je hartslag vanzelf weer naar een normaal niveau als de omstandigheden veranderen. Ook sommige medicijnen kunnen zorgen voor een hogere hartslag, net als overmatig alcoholgebruik. Als je regelmatig een hoge hartslag in rust hebt, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Vooral als je ook klachten hebt als hartkloppingen of duizeligheid; dit kan namelijk wijzen op een hartritmeaandoening.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Hartstichting, British Heart Foundation

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet Extra: Fit & Slank ligt nu in de winkel! Met in deze special: een compleet fitplan voor een frissestart, 38 slanke recepten, persoonlijke verhalen, work-outs voor binnenblijvers en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden