Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is wanneer je extra moet opletten met koolhydraat beperkende diëten

De afgelopen jaren worden koolhydraat beperkende diëten steeds populairder. Ze staan er om bekend het hongergevoel te onderdrukken, waardoor je in korte tijd veel afvalt. Omdat de diëten gepaard gaan met verschillende gezondheidsvoordelen, besloot de Amerikaanse National Lipid Association een analyse te maken van alle onderzoeken.

Gezondheidsvoordelen

Daarvoor werden de gezondheidseffecten van een zeer koolhydraatarm dieet (zoals het ketogeen dieet) en een koolhydraatbeperkt dieet bekeken. Het eerste dieet bestaat uit 20-50 gram koolhydraten per dag en het beperkte dieet duidt op 38-97 gram koolhydraten per dag.

Gewichtsverlies

Wie in korte tijd veel wil afvallen is, volgens de onderzoekers, het meest gebaat bij een ketogeen of koolhydraatbeperkt dieet. Bij deze twee diëten verlies je in de eerste zes maanden meer gewicht dan bij andere diëten. Kun jij je boterham écht niet missen en ben je wel een volhouder wat betreft diëten? Dan kun je ook voor een ander dieet kiezen. Na een half jaar is het gewichtsverlies met een (zeer) koolhydraatarm dieet namelijk vergelijkbaar met dat van andere diëten.

Voordelen vooral voor diabetespatiënten

Voor wie deze diëten dan wel gunstig zijn? Beide dieetvormen bieden gunstige resultaten voor onder andere diabetespatiënten. Zo onderdrukken ze het hongergevoel, verlagen het triglyceridengehalte en zorgen voor een lager bloedglucosegehalte. Hierdoor kan zelfs de medicatie voor diabetici worden aangepast.

Nadelen met betrekking tot cholesterol

Een dieet met weinig koolhydraten wordt ook vaak aangeraden aan mensen met een te hoog cholesterol. De Amerikaanse onderzoekers waarschuwen echter dat het juiste effect lang niet altijd wordt behaald. Dit heeft te maken met het feit dat koolhydraatarme diëten gepaard gaan met een hogere inname van verzadigd vet. Dit zorgt ervoor dat de waarden van het LDL-cholesterol kan oplopen. Wie toch zijn cholesterol wil verlagen, doet er goed aan niet al te veel koolhydraten te schrappen.

Eetpatroon met meer koolhydraten

De verbeteringen in triglyceriden- en HDL-cholesterolgehaltes worden vooral gezien bij een koolhydraatbeperkt dieet of een eetpatroon met iets meer koolhydraten (98-168 gram per dag). De onderzoekers raden patiënten met ernstige (erfelijke) cholesterol-aandoeningen, zoals hypertriglyceridemie en hypercholesterolemie, af het ketogeen dieet te volgen.

Lees ook

Minder koolhydraten eten kan je stofwisseling een enorme boost geven

Bron| Reuters

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden