null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit is wanneer het coronavirus volgens onderzoek het meest besmettelijk is

Dat het coronavirus heel besmettelijk is, weten we. Maar op welk moment is het coronavirus het meest besmettelijk? Een nieuw onderzoek geeft daar exact antwoord op.

En dat levert belangrijke informatie op.

Wanneer is het coronavirus het meest besmettelijk?

Een quarantaine van tien dagen, een coronatest na vijf dagen: die periodes zijn natuurlijk ergens op gebaseerd. Maar wanneer is de kans dat iemand met corona het virus overdraagt op een ander nou daadwerkelijk het grootst? Nieuw onderzoek geeft daar nu meer duidelijkheid over: twee dagen voor en drie dagen na de eerste symptomen optreden, blijkt het coronavirus het meest besmettelijk te zijn.

Onderzoek

Aan het onderzoek deden 9000 mensen uit de Chinese regio Zhejiang mee, die in contact waren geweest met mensen die tussen januari en augustus 2020 corona kregen. Huisgenoten, bijvoorbeeld. Maar ook mensen met wie ze uit eten waren geweest of samen in een auto hadden gezeten. Wat bleek? Vooral huisgenoten, mensen die lang met een coronapatiënt in één ruimte waren en mensen die met meerdere coronapatiënten contact hadden, raakten zelf ook besmet. Vooral degenen die twee dagen voor of drie dagen na de eerste symptomen van de coronapatiënt met diegene in contact waren geweest.

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Milde tot geen symptomen bij besmetting (na vaccinatie)

"Onze resultaten laten zien dat de timing van blootstelling ertoe doet", vertelt onderzoeker Leonardo Martinez. "En dat bewijst maar weer dat het snel testen en isoleren van iemand die zich niet goed voelt, belangrijk is om deze epidemie onder controle te krijgen." Uit het onderzoek bleek ook dat mensen die besmet raakten door coronapatiënten met milde tot geen symptomen, zelf meestal ook geen symptomen ontwikkelden. En dit onderstreept ook de werking van het coronavaccin, benadrukken onderzoekers: een gevaccineerde vertoont als-ie toch besmet raakt, namelijk mildere symptomen dan een niet-gevaccineerde.

Lees ook:

Ziekenhuizen worstelen met corona-ontkenners: ‘Zelfs als je ze omkeert op hun buik voor de beademing, blijven ze ontkennen’

Geldt dit ook voor de nog besmettelijkere deltavariant?

Nou zijn er wel een aantal kanttekeningen te noemen bij het onderzoek. Zo waren er in Zhejiang met name begin 2020 flink wat coronamaatregleen van kracht, die de kans op besmetting überhaupt al verkleinden. Bovendien was tussen januari en augustus 2020 een andere coronavariant dominant. Niet de nog besmettelijkere deltavariant van nu, bijvoorbeeld. Of de besmettelijkheid van de deltaplusvariant ook twee dagen voor en drie dagen na de symptomen het grootst is, is dus nog niet duidelijk. Kortom: er is meer onderzoek nodig, maar dit resultaat biedt al belangrijke informatie om aan vast te houden.

Bron | Scientias

Beeld | Getty

null Beeld

Nieuw op Margriet.nl: 'Mijn verhaal' de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden