Margriet logo
Dit is wanneer gezichtshaar kan duiden op hormonale disbalans  Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is wanneer gezichtshaar kan duiden op hormonale disbalans

Haartjes op je kin, boven je lip, langs je kaken en tussen je wenkbrauwen: hoewel veel vrouwen de haren in hun gezicht als ongewenst zien en ze harsen, epileren en waxen, is gezichtsbeharing eigenlijk volkomen normaal. Maar in sommige gevallen kan een verandering van je gezichtshaar ook wijzen op een hormonale disbalans.

Ongeveer 5 op de 100 vrouwen heeft hier last van.

Gezichtshaar kan wijzen op een hormonale disbalans

In principe is gezichtshaar, zoals haren boven je lip of op je kin, dus heel normaal bij vrouwen. Maar merk je dat je de laatste tijd dikkere haren hebt of dat het haar sneller (terug) groeit? Die verandering van je gezichtshaar kan wijzen op een hormonale disbalans in je lichaam. Dikke, donkere haren en overmatige haargroei wordt ook wel hirsutisme genoemd. Hierbij heb je te maken met meer ‘mannelijk hormoon’ dan andere vrouwen. Het kan ook zijn dat je lichaam gevoeliger is voor het mannelijk hormoon.

Oorzaken van te veel haargroei

Het is niet altijd duidelijk waarom je meer mannelijke hormonen in je lichaam hebt of waarom je huid hier gevoeliger voor is. Toch is er in sommige gevallen wel een duidelijke oorzaak te vinden, zoals:

  • De eierstokken maken te veel mannelijke hormonen aan (dat kan bijvoorbeeld voorkomen bij PCOS)
  • Erfelijkheid (je moeder of oma heeft dit ook)
  • Door overgewicht
  • Een ziekte waardoor je te veel hormonen aanmaakt (bijvoorbeeld een ziekte aan de bijnieren)
  • Bijwerking van bepaalde medicatie
  • Bij het gebruik van anabole steroïden

Wanneer moet je naar de dokter?

Dermatoloog Michelle Green legt aan Byrdie uit dat je je bij een verdwaalde donkere haar uit je kin echt nog geen zorgen hoeft te maken, maar dat het wel goed is om plotselinge veranderingen van je haargroei goed in de gaten te houden. Blijft het niet bij die verdwaalde haar, maar merk je dat je gezichtshaar dikker, donkerder en meer is geworden? Dan heb je waarschijnlijk met een hormonale disbalans te maken. In overleg met de huisarts of dermatoloog kun je eerst op zoek gaan naar de mogelijke oorzaak. Bij te veel haargroei kun je ook zelf aan de slag door het haar bijvoorbeeld te scheren, harsen, waxen of epileren, maar dit zijn tijdelijke oplossingen. Als er sprake is van hirsutisme gaat dit niet vanzelf over en zullen de haren dus weer terugkomen.

Helpt het zelf ontharen niet voldoende? Dan kun je bijvoorbeeld ook een laserbehandeling, flitslampbehandeling of elektrisch epileren bij de huidtherapeut overwegen.

Andere oplossingen

Als de oorzaak voor het teveel aan gezichtshaar overgewicht blijkt, dan kun je proberen af te vallen. Daarnaast kan de anticonceptiepil - door de vrouwelijke hormonen in de pil - helpen om de haargroei door te veel mannelijke hormonen te remmen. Ook Eflornithine, een crème, kan de groei van gezichtshaar verminderen. En als laatste is Spironolacton een medicijn dat mannelijke hormonen kan remmen. Dit wordt alleen niet vaak voorgeschreven omdat het vervelende bijwerkingen heeft. Overleg altijd met een arts en/of een specialist wat voor jou de beste oplossing is.

Bron | Byrdie, Thuisarts

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden