null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít is waarschijnlijk waarom coronapatiënten zo vaak trombose krijgen

Antistoffen, gericht tegen het eigen lichaam, spelen waarschijnlijk een rol bij het hoge niveau van trombose bij coronapatiënten. Dat zeggen Amerikaanse wetenschappers in het wetenschappelijke tijdschrift Science Translational Medicine.

Zogenaamde autoantistoffen tegen lichaamseigen vetten en eiwitten zouden de boosdoener zijn, die bij ernstig zieke coronapatiënten trombose veroorzaken. Al in april werd de link gelegd tussen het coronavirus en bloedstollingen in het lichaam.

Klassieke trombose

In april bleek dat ongeveer de helft van de coronapatiënten op de IC last had van trombose, waarbij bloedstolsels aderen blokkeren. Dat klassieke trombose in bijvoorbeeld de benen voorkomt, kwam niet als een grote verrassing. Ernstig zieke patiënten liggen vaak dagenlang stil en hebben ontstekingen. Ook krijgen ze regelmatig een zuurstoftekort en hebben vaak overgewicht. Dat zijn allemaal factoren die de kans op een bloedprop aanzienlijk vergroten.

Kleine vaatjes

Maar in het geval van de coronapatiënten, gaat het niet alleen om blokkade in de benen of van de longslagader, maar komen ook stolsels in ander slagaderen voor. Daardoor lopen ze bijvoorbeeld een hersen- of hartinfarct op. Ook worden er bij overleden patiënten regelmatig bloedpropjes in de kleine vaatjes in het longweefsel gevonden. Waarom die bloedproppen in slagaderen, aderen én kleine vaatjes voorkomt was een raadsel.

Lees ook:

‘Steeds meer mensen worden voor een tweede keer ziek door corona’

Autoantistoffen

Diezelfde bloedstolsels in slagaderen maar ook in kleine vaatjes, komt ook voor bij de auto-immuunziekte het antifosfolipiden syndroom. Mensen maken daarbij antistoffen aan tegen hun eigen lichaamscellen, waardoor bloedstolsels vormen op de vaatwanden. Amerikaanse onderzoekers gingen, op basis van die kennis, bloedonderzoek doen bij ernstig zieke coronapatiënten. Daaruit bleek dat bij ongeveer een kwart tot de helft van de onderzochte coronapatiënten ook autoantistoffen gevonden werden, die dus voor trombose en bloedpropjes in kleine vaten kunnen zorgen.

Patiënten met het antifosfolipiden syndroom worden behandeld met antistollingsmiddelen en ontstekingsremmers. Dat zou voor de ernstig zieke coronapatiënten met trombose dus ook een goede optie zijn, zeggen de Amerikaanse onderzoekers.

Antistollingsmedicijnen

Erik Klok, internist vasculaire geneeskunde in het Leids Universitair Medisch Centrum, zegt tegen NRC dat dit een gedegen studie is, maar dat het nog niet doorslaggevend is. Ook zou het niet veel uitmaken voor de behandeling van ernstig zieke coronapatiënten. Zij krijgen ook nu al antistollingsmedicatie en ontstekingsremmers om bloedstolsels te voorkomen.

Wél is een belangrijke vraag hoeveel van die middelen voorgeschreven moet worden, en daarin zou deze studie een belangrijke rol kunnen spelen. “Klassieke trombose in de benen voorkom je vaak met een lage dosis antistollingsmiddelen, zegt Klok. “Maar de stollingsproblemen in de microvaatjes in de longen voorkom je daarmee wellicht niet, dat weten we nog niet zeker.” Op basis van deze nieuwe ontdekking zou een hogere dosering voor de hand liggen, maar dat kan ook bloedingen tot gevolg hebben. Volgens Klok wordt dit momenteel onderzocht in Nederlandse ziekenhuizen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron| NRC, TIME

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden