null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is waarom we stiekem allemaal weleens roddelen

Bijna niemand zal het toegeven, maar we doen het allemaal. Gemiddeld bespreken we 52 minuten per dag de geruchten rond iemand anders. En dacht je dat het typisch iets voor vrouwen was? Echt niet. Uit onderzoek blijkt dat mannen minstens zo veel roddelen.

Ook als je heel onbaatzuchtig en meelevend bent, praat je weleens over de (vaak) negatieve gebeurtenissen in het leven van een beroemdheid of iemand die je kent. Een gewoonte die we van onze verre voorouders hebben meegekregen. Want ook dat toont wetenschappelijke studie aan. Maar waarom roddelen we eigenlijk?

Evolutie van het roddelen

Volgens de Britse evolutiebioloog Robin Dunbar is roddelen een overblijfsel uit de oertijd. Mensen zijn door de eeuwen heen in steeds grotere groepen gaan leven. Roddelen was daarbij de ideale manier om te weten te komen wat er speelt in het leven van de verschillende groepsleden. Op die manier konden onze voorouders in de gaten houden wie de brave burgers waren en welke personen een mogelijk gevaar vormden voor de groep. Daarnaast zorgde roddelen ervoor dat iedereen op de hoogte was van de geldende groepsnormen.

Het is leerzaam, zegt de psycholoog

De Amerikaanse psycholoog Roy Baumeister stelt daarnaast dat roddelen heel leerzaam kan zijn. “Anekdotes doorvertellen over misstappen of fouten is veel leerzamer dan iemand de hemel in prijzen. Het is bovendien een stuk interessanter om te achterhalen waarom een bekend koppel in een relatiecrisis zit dan wanneer er een beroemd stel is getrouwd.”

Goed voor je sociale status

Roddelen zorgt er volgens de Britse onderzoeker Brian Boyd bovendien voor dat we hoger op de sociale ladder komen te staan. “Stel dat jij als eerste kunt uitpakken met het nieuws dat iemand iets heeft uitgehaald, dan krijgt je sociale status een flinke zet. Dat is ook de reden dat we weleens een geheim doorvertellen terwijl we hadden beloofd dat nooit te doen.” Gelukkig zijn de meeste mensen ook empathisch ingesteld. En dat zorgt er weer voor dat we dit niet te vaak doen, omdat we ons dan schuldig gaan voelen.

Vrouwen én mannen

Nog even terug naar het meest recente Amerikaanse roddel-onderzoek. De mensen die hieraan deelnamen, lieten twee tot vijf dagen lang hun gesprekken opnemen. Daarnaast vulden ze vragenlijsten in over zichzelf. Hieruit kon worden geconcludeerd dat mannen minstens zo veel roddelen als vrouwen en minder ‘neutrale’ gesprekken over anderen voeren. En dat de deelnemers bijna een uur per dag (52 minuten) kwijt waren aan praten over geruchten en speculaties rond ‘derden’. Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Lees ook

Deze slechte gewoonten staan je productiviteit in de weg

Bron| hln.be

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden