null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dít is waarom we eigenlijk maar acht uur per week zouden moeten werken

Steeds meer handelingen gaan de laatste jaren automatisch. Veel dingen die vroeger nog handmatig door mensen werden gedaan, worden nu uitgevoerd door robots. Het is dus ook niet ondenkbaar dat we in de toekomst helemaal niet meer zelf hoeven te werken. Maar maakt dat eigenlijk wel gelukkig?

Het antwoord is nee. Althans, dat stellen onderzoekers van de Universiteit van Cambridge. Een betaalde baan heeft namelijk, los van het feit dat we ervoor betaald krijgen, heel veel positieve invloed op ons psychische welzijn. Uit onderzoek blijkt dat de kans op mentale gezondheidsproblemen gemiddeld met zo’n dertig procent afneemt wanneer iemand, na een periode van werkloosheid, weer een betaalde baan krijgt. Maar dat wil niet zeggen dat we daarom allemaal veertig uur per week moeten gaan werken om gelukkig te worden.

Sterker nog: de onderzoekers stellen dat het een stuk minder mag zijn. Slechts acht uurtjes betaald werk per week, zorgt ervoor dat we alle gezondheidsvoordelen van een baan ervaren.

Grootschalig onderzoek

De wetenschappers baseren hun conclusie op een onderzoek onder meer dan 71.000 Britse proefpersonen. Tijdens een periode van negen jaar kregen zij een werkrooster waarin het aantal werkuren per week veranderde. Bij elke verandering werd hen gevraagd wat het effect was op hun gezondheid. De wetenschappers deden dat door bijvoorbeeld te vragen naar slaapproblemen, angst- en depressieklachten, maar ook over hoe tevreden de proefpersonen waren met hun leven.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Meer werken is niet per se beter

Uit de resultaten bleek dat acht uur werken per week genoeg was om de positieve effecten te ervaren. “De belangrijkste reden daarvoor is dat veertig uur per week werken niet per se betekent dat je ook vijf keer meer psychologische voordelen van een betaalde baan – zoals meer sociale contacten buiten je eigen gezin en een stukje zingeving – ondervindt dan wanneer je acht uur per week werkt,” vertelt onderzoeker Daiga Kamerāde.

Geen grote verschillen

Dat is goed nieuws met het oog op de toekomst, wanneer er naar verwachting steeds minder werk is. Toch plaatsen de onderzoekers wel een kleine kanttekening. Het acht-urige model werkt namelijk alleen, als we állemaal acht uur per week gaan werken. “Gebeurt dat niet, dan zullen de sociaaleconomische verschillen nog groter worden, wat er waarschijnlijk voor zorgt dat de uren-vermindering toch een negatief effect heeft op de mentale gezondheid”, stelt onderzoeker Senhu Wang. Daarnaast is het, volgens de onderzoeker, belangrijk dat de kwaliteit van het werk gewaarborgd blijft. “Banen waarin werknemers niet gerespecteerd worden of te maken hebben met onzekerheid of nul-uren contracten bieden niet dezelfde voordelen voor het welzijn en zullen dat ook in de toekomst niet doen.”

Lees ook

Slechte werkhouding? Zo zit je recht (én voorkom je klachten)

Bron| Scientias, Vice

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden