null Beeld

Dit is waarom water met citroen drinken eigenlijk heel ongezond is

Begin jij de dag ook dagelijks met een glas water met citroen? Bekendheden als Beyoncé, Giselle Bündchen en Gwyneth Paltrow zweren erbij. En ook in Nederland kent het befaamde drankje veel aanhangers. Maar of dit echt zo gezond is, valt te betwijfelen. Het drinken van dit zure mixje zou zelfs nadelige effecten kunnen hebben.

Op diverse gezondheidsblogs wordt het drinken van water met citroen aangeprezen als een absolute remedie tegen allerlei kwaaltjes. Van acné tot een vertraagde stofwisseling. De één zweert erbij, de ander noemt het klinkklare onzin. Hoe zit het nou echt?

Snellere stofwisseling

Het idee dat water met citroen je stofwisseling stimuleert is waarschijnlijk de meest populaire mythe van alle gezondheidsvoordelen die met het drankje worden geassocieerd. Helaas is er geen bewijs dat dit ook écht zo is.

Het drinken van water (al dan niet met citroen) geeft een vol gevoel, waardoor je minder snel zin krijgt in andere calorierijke drankjes. Bovendien haal je uit water geen energie, terwijl je lichaam dit wel nodig heeft om het te verwerken. Om die reden is het drinken van een simpel glas kraanwater dus goed wanneer je wilt afvallen. Er zijn geen onderzoeken die aantonen dat het toevoegen van citroensap hierbij helpt. Wil je afvallen? Begin de dag dan met een glas warm water en een vezelrijk ontbijtje. Water houdt de darminhoud soepel terwijl de vezels de darmbewegingen stimuleren.

Lees ook: Déze 8 drankjes kun je het beste drinken als je wilt afvallen

Water met citroen als detox

Een tweede belangrijke claim van veel gezondheidsbloggers is dat water met het sap van een citroen een ontgiftende werking zou hebben. Ook dit is niet waar. Er zijn heel wat soorten detox-thee, -sapjes of -water, maar tot op de dag van vandaag is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat deze werken om afvalstoffen beter en sneller af te voeren. Wanneer je gewoon gezond en gevarieerd eet, voert je lichaam de afvalstoffen automatisch af via je lever en nieren.

Nadelige effecten

Waar wel wetenschappelijk bewijs voor is, is dat water met citroen slecht is voor je tandglazuur. Citroenzuur kan namelijk zorgen voor tanderosie. Daarnaast kan het leiden tot verkleuringen van je tanden. “Citroensap is vooral schadelijk als het gemaakt is met warm water”, vertelt professor Damien Walmsley, wetenschappelijk adviseur van the British Dental Association. ''Citroensap heeft een pH-waarde tussen 2 en 3, wat betekent dat het erg zuur is. De temperatuur van het water kan het eroderende effect versterken omdat tanderosie zwaarder is bij hogere temperaturen.'' Verder kan water met citroen ook zorgen voor vervelende oprispingen, vooral als je al vaak last hebt van brandend maagzuur.

Gewoon kraanwater

Vind je water met citroen lekker? Dan kan het zeker geen kwaad om af en toe een glaasje te drinken. Wissel het wel voldoende af met gewoon kraanwater. Drink je citroenwater alleen voor de gezondheidsvoordelen, dan kun je het dus beter laten staan; ook je tandarts zal daar blij mee zijn.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron| Vice, The Swaddle

Beeld| iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden