Margriet logo
Twee vrouwen samen aan het Power Walken Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Dit is waarom wandelen zo goed voor je is volgens wandel-expert Claudia Straatmans

We weten allemaal dat het maken van een wandeling en het halen van een frisse neus goed voor je is, maar waarom eigenlijk? Margriet sprak met Claudia Straatmans, de wandelende hoofdredacteur van Nouveau en auteur van Het lifestylewandelboek en Het 4-seizoenenwandelboek.

Door elke dag een half uur te wandelen merk je al snel de positieve fysieke en mentale gevolgen van je inspanning.

Afvallen

Om echt af te vallen met wandelen zou je je voeding moeten aanpassen en je stofwisseling verhogen door te powerwalken. “De meeste mensen wandelen alsof ze aan het shoppen zijn, terwijl je juist stevig moet doorlopen om je stofwisseling omhoog te gooien,” zegt Claudia. “Loop alsof je tien minuten te laat bent voor een belangrijke afspraak. Als je zo’n zes tot zeven kilometer per uur aanhoudt ben je goed bezig. Gebruik daarbij ook vooral je armen om stevig door te wandelen. Dan pas val je echt af bij 10.000 stappen.”

Depressies

Niet alleen powerwalking is goed voor je, ook gewoon wandelen heeft gezondheidsvoordelen. Door te wandelen maak je het gelukstofje endorfine aan. “Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat regelmatig wandelen een blijvend positief effect heeft op je gemoedstoestand en een belangrijke rol kan spelen bij de behandeling van depressies. “Het is niet zo dat al je psychische problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen, maar een regulier wandelschema werkt toch aantoonbaar zijn vruchten af. Vijf dagen per week, 35 minuten per dag of drie dagen 60 minuten per dag stevig doorwandelen heeft een significante positieve invloed op milde- en gemiddelde depressiesymptomen.”

Toegankelijk voor iedereen

Wandelen kan op elk tijdstip. ’s Avonds na je werk in het donker of op zondagochtend, het kan altijd. “Wandelen is voor de meeste mensen beter te doen dan een intensief sporten. Je begint gewoon zoals je altijd begint, met je ene voet voor de andere. Wandelen of snelwandelen is veel toegankelijker dan hardlopen.”

“Het is gratis en als je in de natuur wandelt, geeft dat je ook nog eens een ontzettend goede boost aan je brein, waardoor je toch weer wat lichter naar de wereld kijkt. Je trekt gewoon je sneakers aan en stapt de deur uit. Het is goed voor je lijf, voor je geest, voor je creativiteit en voor je seksleven. Dit komt doordat je door lichamelijke beweging testosteron en oestrogeen aanmaakt, die onder andere je libido reguleren. Daarnaast wordt de algehele doorbloeding van je lichaam beter door te sporten, dus ook de doorbloeding in je geslachtsorganen.”

Beloning

Claudia is katholiek opgevoed en zegt altijd: “Eerst de boetedoening en dan de beloning.” Eerst bewegen en dan jezelf belonen voor je inzet. Zorg bijvoorbeeld dat je eindigt bij een koffietentje met lekker appelgebak. “Ik houd mezelf en mijn vriendinnen ook die worst voor. We lopen die tienduizend stappen en aan het eind van onze route krijgen we wat lekkers. Dat kan iets zijn als koffie, wijn, maar ook het geluksgevoel omdat we samen hebben kunnen bijpraten.”

Sanne van der LindenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden