null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dít is waarom vrouwen sneller blauwe plekken krijgen dan mannen

Jij hoeft maar één keer tegen een tafel aan te lopen en hebt meteen drie blauwe plekken ter grootte van een appel op je been, terwijl je partner of broer nooit ergens last van heeft. Herkenbaar?

Sterker nog: soms verschijnen er zelfs onverklaarbare blauwe plekken op je lichaam, terwijl je je écht niet kunt herinneren dat je ergens tegenaan gelopen bent. Hoe kan dat toch?

Blauwe plekken

De huid bestaat uit drie lagen: de epidermis is de buitenste laag die je kunt zien, de dermis is het bindweefsel met bloedvaten en zweetklieren net onder de huid, en de hypodermis is de vetlaag met bloedvaten daaronder. Een blauwe plek ontstaat wanneer de bloedvaten in de dermis of hypodermis breken, waardoor er bloed in het omringende weefsel lekt. Dit is niet meteen aan de buitenkant te zien; vaak krijg je pas na één of twee dagen een zichtbare blauwe plek.

Lees ook:

Blauwe plek? Met een banaan laat je hem verdwijnen

Huidstructuur

Het feit dat vrouwen hier sneller last van hebben dan mannen, heeft alles te maken met collageen. Onze huid bevat meer vet en minder collageen dan dat van mannen. Collageen zorgt voor de stevigheid van de huid, waardoor bloedvaten steviger vast zitten. Omdat vrouwen hier minder van hebben, hebben ze een andere huidstructuur. Dat is onder andere te zien bij bijvoorbeeld cellulitis.

Minder beschermd

Hierdoor zijn bij vrouwen de bloedvaten ook minder beschermd en knappen ze sneller wanneer er iets hard tegen de huid aankomt. Daarnaast helpt het vrouwelijke hormoon oestrogeen ook niet mee. Oestrogeen verzwakt de wanden van bloedvaten namelijk, al weet niemand helemaal waardoor dit komt. Toch fijn om te weten dat al die blauwe plekken echt niet (altijd) door je eigen onhandigheid komen.

Bron | VICE

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden