null Beeld

Dít is waarom vrouwen minder vaak gereanimeerd worden dan mannen

Nederland telt zo'n 1,4 miljoen hart- en vaatpatiënten. Elke dag overlijden er 105 mensen aan een cardiovasculaire aandoening. Eerder werd al bekend dat vrouwen een groter risico lopen om aan de gevolgen van een dergelijke aandoening te sterven. Maar uit onderzoek blijkt nu dat vrouwen die buiten het ziekenhuis een hartstilstand krijgen, minder vaak worden gereanimeerd dan mannen.

Onderzoekers van het UMC in Amsterdam analyseerden gegevens van alle reanimatiepogingen van hulpdiensten rondom Amsterdam, Haarlem en Alkmaar tussen 2006 en 2012. In deze periode vonden meer dan 5700 hartstilstanden plaats buiten het ziekenhuis. Het onderzoeksteam ontdekte dat ongeveer 68 procent van de vrouwen die buiten het ziekenhuis een hartstilstand kregen door omstanders werden gereanimeerd. Voor mannen was dat 73 procent.

Verschillende symptomen

Volgens Cardioloog Janneke Wittekoek is het verschil te verklaren doordat vrouwen mogelijk de ernst van de symptomen niet kennen. “Wij vrouwen zijn meester in het bagatelliseren van onze klachten. Bij pijn in de rug of schouders, een opgejaagd gevoel of kortademigheid, bedenken we eerst zelf allerlei redenen waarom we niet naar de dokter hoeven. We zijn druk, we hebben stress, we hebben slecht geslapen… Veel vrouwen luisteren niet goed naar hun lichaam. We willen bovendien niet ‘lastig’ zijn en niet zeuren.”

Cardioloog Hanno Tan, die deel uitmaakt van het onderzoeksteam van het UMC, sluit zich hierbij aan. “Hartaanval-symptomen die veelal bij vrouwen optreden, zijn minder gemakkelijk te interpreteren. Voorbeelden zijn vermoeidheid, flauwvallen, braken en nek- of kaakpijn. Mannen hebben vaker typische, bekende klachten, zoals pijn in de borst,” zegt Tan.

Overlevingskans

Van alle gereanimeerde personen hadden vrouwen bovendien een kleinere kans op overleven: 12,5 procent tegenover twintig procent van de mannen. En dat terwijl de kans op overleving bij een hartstilstand al heel klein is. Slechts een op de tien mensen kan een ervaring met een hartaanval navertellen. Sara Askew van de Britse Hartstichting zegt dat iedereen weet wat te doen wanneer iemand last krijgt van acuut hartfalen. “‘Elke minuut die voorbijgaat voordat reanimatie of defibrillatie plaatsvindt, vermindert de overlevingskans met tien procent. Daarom is het essentieel dat mensen weten hoe je iemand moet reanimeren. Iets doen is altijd beter dan niets doen.”

Hartinfarct

Eerder onderzoek wees uit dat vrouwen ook een kleinere overlevingskans hadden bij een hartinfarct. Per dag sterven gemiddeld zo’n veertien mensen aan een hartinfarct, acht mannen en zes vrouwen. Volgens cardiologe Janneke Wittekoek zijn ook deze symptomen anders bij beide geslachten. “37 procent van de vrouwen met hartklachten heeft geen pijn op de borst, maar pijn in de kaken, de rug of tussen de schouderbladen. Veel artsen weten dat niet. Zij wijten de ‘vage’ klachten aan stress of de overgang.”

Lees ook

‘Zo herken je als vrouw hartklachten’

Bron| New Scientist, Hartstichting

Beeld| iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden