null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is waarom trampolines levensgevaarlijk kunnen zijn

Wat is er nou heerlijker dan met de (klein)kinderen springen op een trampoline in de achtertuin? Je bent lekker buiten, in beweging en het is dus nog gezond ook! Tenminste… als je voorzichtig doet.

In België worden er, sinds het lekkere weer, ook massaal trampolines ingeslagen. Volgens traumatoloog Stefaan Nijs van het UZ Leuven zijn er behoorlijk wat risico’s aan verbonden.

Stuiteren op trampolines zorgt voor letsel

Het gestuiter op trampolines gaat vaak gepaard met vervelende verwondingen, volgens de traumachirurg. ‘We weten niet exact hoeveel mensen er per jaar in het ziekenhuis belanden als gevolg van een ongeval op de trampoline. In ons land wordt dit niet bijgehouden. Maar het is een publiek geheim dat trampoline-ongevallen een frequente reden zijn om de eerste hulp te bezoeken. Zeker in de zomer wanneer het mooi weer is en de kinderen thuis zijn.

Twee jaar geleden werkte Nijs mee aan een studie van de opnames in de spoedgevallendienst van het UZ Leuven. Daaruit bleek dat de trampoline zorgt voor 1,5 procent van alle opnames. En dat geldt alleen voor het specifieke ziekenhuis in Leuven. ‘In de praktijk zullen er waarschijnlijk meer slachtoffers zijn. Veel mensen gaan immers ook met het letsel naar de huisarts of een medisch centrum. Alleen als het echt een ernstig letsel is, komen ze bij ons terecht.’

Breuken, kneuzingen en snijwonden

Volgens Nijs zijn de meest voorkomende letsels eenvoudige kneuzingen en snijwonden. Ook breuken ter hoogte van gewrichten komen voor. Denk aan: gebroken enkels, knieën, ellebogen en polsen. Wanneer mensen echter op hun hoofd of nek vallen kan het letsel zelfs levensbedreigend zijn.

Maar ook het springen zelf doet wat met je, ook als je niet van een trampoline afvalt of ergens tegenaan stoot. ‘Wanneer kinderen zeer hard, heel hoog en met veel kracht springen, kunnen ze in theorie hersenletsel oplopen. Doen ze dat vaak? Dan kunnen de letsels zich opstapelen.’

Niet met meerdere personen tegelijkertijd

Helemaal afschrijven doet de arts het speelgoed niet. ‘Door mijn beroepskennis hebben mijn kinderen nooit een trampoline gekregen. Maar op zich wordt er ook zó veel opgesprongen zonder dat er letsel ontstaat. We moeten niet alles verbieden wat leuk is. Je kunt gewoon het beste rekening houden met een aantal regels’.

De chirurg raadt bijvoorbeeld af om met meerdere kinderen tegelijk te springen. ‘Dat kan botsingen veroorzaken en het maakt het moeilijker om je evenwicht te bewaren als je weer op je voeten landt. Daardoor zal je enkel sneller omslaan, of je knie op een abnormale manier vouwen.’ Dit geldt voor kinderen maar zeker ook voor volwassenen die zich aan een trampoline wagen.

Lees ook

Meeste desinfectiemiddelen voldoen niet aan de wettelijke veiligheidseisen

Bron | HLN

Beeld | iStock

Carmen FelixGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden