Margriet logo
null Beeld

Dít is waarom sommige smoothies en sapjes niet gezond zijn

Helaas zijn niet alle smoothies en sapjes gezond. Bij het persen en blenden kunnen er bijvoorbeeld vitamines verloren gaan. Ook geven ze je bijvoorbeeld geen vol gevoel, omdat je niet hoeft te kauwen. Dit en nog meer redenen zorgen ervoor dat je smoothies en sapjes niet perse gezond zijn.

Het is dus handig om te weten hoe je smoothies en sapjes wél gezond kunt maken.

Gezond imago

Het gezonde imago van sapjes en smoothies gaat niet altijd op. Voor een glas sinaasappelsap heb je vier sinaasappels nodig. Stel je eens voor dat je die zou moeten eten, dan ben je na één sinaasappel al verzadigd. Pas ook op voor kant-en-klare smoothies, zoals een appel-banaan-aardbeismoothie uit de supermarkt. Deze bevatten zo'n 12 gram suiker per 100 milliliter. Ongemerkt krijg je dan heel wat suikerklontjes binnen.

Calorieën in smoothies en sapjes

Astrid Postma-Smeets, expert Voeding en Gezondheid bij het Voedingscentrum, vertelt tegen Women's Health dat de suikers die je binnenkrijgt via fruit door je lichaam worden gezien als suiker. Groentesmoothies bevatten minder suiker, maar vaak voeg je wel een vorm van suiker toe om de smoothie lekkerder te maken. Een post-workoutshake zit vaak vol met melk, noten, eiwitpoeder en smaakstoffen. Denk je goed bezig te zijn, drink je zo een calorieënbom naar binnen. Dan maakt het niet uit hoe natuurlijk en gezond al die ingrediënten ook zijn.

Wil je er zeker van zijn dat er geen vitamines en vezels verloren gaan? Dan is het beter om fruit te eten, zodat je daar ook een vol gevoel door krijgt. Als je tóch graag een smoothie drinkt, lepel 'm dan naar binnen adviseert het Voedingscentrum.

Lees ook: Van zoet tot hartig: 6x zo maak je een koolhydraatarm ontbijt

Zelf je smoothie maken

Niets gaat boven verse Hollandse aardbeien of een rijpe meloen. En deze kun je ook prima door je smoothies gooien. Fijn is om ervoor te zorgen dat gepureerd en geblend fruit zo gezond mogelijk blijft. Gebruik daarom van bijvoorbeeld: appels, peren en kiwi's ook de schil. Hierin zitten goede voedingsstoffen, zoals: vezels en vitamines.

Ga voor groen

Groene smoothies op basis van rauwe, groene groenten bevatten vaak meer vezels en antioxidanten dan fruitdrankjes. Probeer 75 procent van je smoothie daarmee te vullen. Diëtiste Miranda Hammer zegt in het AD dat vooral groene groenten vol zitten met vezels, calcium, vitamine A, C en K. Ook worden deze in verband gebracht met een lager risico op diabetes type 2. Zij raadt daarom aan om je smoothies aan te vullen met: spinazie, boerenkool of snijbiet.

Lekker dik

Hoe dikker je smoothie, hoe langzamer het vanuit je maag in de dunne darm terechtkomt. En dit is heel goed. Want als de maag steeds kleine beetjes voeding aan de darm afgeeft, worden suikers gedoseerd door het lichaam opgenomen en blijft je bloedsuikerspiegel stabiel. Je kunt je smoothie wat dikker maken door er chiazaad, een schepje eiwitpoeder of yoghurt aan toe te voegen.

Langer vol

Bij sommige fruitsoorten heb je langer een verzadigd gevoel dan bij andere soorten. Dit komt omdat koolhydraten langzamer worden opgenomen. Bij: appels, bananen, bessen, kersen, grapefruit, mango's, perziken, peren en (gedroogde) pruimen zit je daarom wat langer vol.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Womenshealthmag.com

Beeld | iStock

null Beeld

Heb jij Margriet Extra: Energiek & In balans al in huis? Een inspirerende special met veel handige tips die juist nú zo goed van pas komen. Over vol energie de zomer in te gaan, rust vinden in rituelen, wandelen en yoga en nog véél meer. Haal deze editie nu in de winkel óf bestel ‘m hier veilig online (zonder extra verzendkosten).

Tanja van Kempen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden