Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít is waarom sommige mensen beter slapen onder een verzwaringsdeken

Heb je wel eens van een verzwaringsdeken gehoord? Deze dekens zijn een paar kilo zwaarder dan een normaal dekbed, en zouden slaapproblemen, angst en stress kunnen verminderen.

Hoe werkt zo’n deken precies en kun je écht beter slapen onder een verzwaringsdeken?

Verzwaringsdeken

Een verzwaringsdeken ziet er meestal uit als een gewoon dun dekbed, maar is wél een heel stuk zwaarder dan de gemiddelde normale deken. Dat het zo zwaar is, komt door een speciaal materiaal wat toegevoegd wordt aan deze dekens. Meestal zijn dat glaskorrels: minuscule, glazen korreltjes die eruit zien als fijn zand, en helpen de deken het benodigde gewicht te geven. Hoe zwaar de deken is, ligt aan je eigen gewicht. Als volwassene kies je meestal een deken die zo’n tien procent van je lichaamsgewicht weegt. Dus ben je 75 kilo? Kies dan voor een deken van 7,5 kilo. Bij 100 kilo, kun je het beste kiezen voor een deken van ongeveer tien kilo. Heb je last van slaapapneu of andere ademhalingsproblemen? Dan wordt een zware deken overigens afgeraden. De druk op je borstkas kan de ademhaling namelijk onrustiger maken, wat de klachten kan verergeren

Lees ook: Zo weet je of je een slaapstoornis hebt of alleen slechte (slaap)gewoonten

Constante knuffel

Eigenlijk is de werking van een verzwaringsdeken te vergelijken met een constante knuffel. Je ligt onder een deken die veel zwaarder is dan je normaal gewend bent, waardoor er constant een lichte druk op je lichaam wordt uitgeoefend. Doordat je constant het gewicht van de deken voelt, zou je dus de hele nacht het veilige gevoel van een knuffel voelen. Daardoor gaan je hormonen hard aan de slag: je maakt meer van het gelukshormoon oxytocine en serotonine aan én minder van stresshormoon cortisol. Daardoor kan onder andere je zenuwstelsel zich een stuk beter ontspannen, en gaan we een stuk relaxter slapen.

Verzwaringsdeken bij psychische aandoeningen

Niet alleen zou een verzwaringsdeken helpen om een stuk beter te kunnen ontspannen tijdens het slapen, maar ook zouden deze dekens angst en pijn verminderen én helpen voor een veiliger en rustiger gevoel. Om die reden worden deze dekens vaak aangeraden aan mensen met een depressie, angststoornis of sociale stoornis. Zij hebben extra veel baat bij een verzwaringsdeken, omdat het veilige gevoel én de extra oxytocine hen kan helpen ontspannen in de nacht. Ook bij mensen met autisme, ADHD en slaapstoornissen worden de verzwaarde dekens vaak aangeraden.

Bron | Healthline, Sensacalm

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden