null Beeld

Dít is waarom sommige medicijnen ervoor zorgen dat je aankomt

Soms kan het nodig zijn om medicijnen te slikken om een lichamelijke of psychische aandoening te behandelen. Helaas komen daar vaak wel wat bijwerkingen bij kijken: hoofdpijn, duizeligheid, maar ook gewichtstoename. Waarom kun je eigenlijk aankomen door medicijnen?   

Natuurlijk is het belangrijkste dat het medicijn zijn werk goed doet, maar het kan wel fijn zijn om te weten waar die gewichtstoename door komt.

Aankomen door medicijnen

Dat je aankomt door medicijnen kan verschillende redenen hebben, die per geneesmiddel variëren. In grote lijnen zijn er drie verschillende oorzaken: een grotere eetlust, vocht vasthouden en een langzamer werkende stofwisseling.

Een grotere eetlust

Vaak is gewichtstoename makkelijk uit te leggen: je komt aan wanneer je lichaam meer energie (en dus calorieën) binnenkrijgt dan je kunt verbranden. In principe is er een redelijk goede balans tussen de hoeveelheid eetlust die je hebt en de hoeveelheid energie die je verbrandt. Soms kunnen die levels door medicijngebruik uit balans raken, en heb je dus een sterkere eetlust. Dat zit zo: het gevoel van honger én je verzadigingsgevoel worden geregeld door bepaalde hormonen, die aangemaakt worden in je hersenen. Als medicijnen op diezelfde plek ook werken, kan dat gebied te actief gestimuleerd worden. Het gevolg? Te veel trek, wat – als je er constant aan toegeeft – leidt tot te veel calorieën.

Denk bij medicijnen waarvan je kunt aankomen door een grotere eetlust bijvoorbeeld aan corticosteroïden, antidepressiva en medicinale cannabis.

Vocht vasthouden

Ook kan een geneesmiddel ervoor zorgen dat je lichaam meer vocht vasthoudt. Dit zorgt ervoor dat je gewicht wat kan toenemen. Dit merk je meestal pas als je op de weegschaal stapt. Maar je kunt het bijvoorbeeld ook zien omdat je enkels en onderbenen opgezet kunnen zijn. Meestal is vocht vasthouden niet schadelijk voor je lichaam. Ben je daarnaast benauwd, dan is het wel verstandig om aan de bel te trekken. Wanneer je stopt met het gebruik van deze geneesmiddelen, trekt het vocht vaak snel weer weg.

Medicijnen waarvan je kunt aankomen omdat je vocht vasthoudt, zijn bijvoorbeeld bètablokkers. Deze verminderen de pompkracht van het hart, waardoor vocht kan ophopen in je lichaam. Ook de anticonceptiepil kan (vooral in de eerste periode) zorgen dat je wat zwaarder bent, omdat je vocht vasthoudt.

Langzamer werkende stofwisseling

De laatste oorzaak van aankomen door sommige medicijnen, is dat ze ervoor zorgen dat je stofwisseling langzamer gaat werken. Daardoor krijgt je lichaam meer tijd om alle voedingsstoffen op te nemen en vast te houden, met als gevolg dat je gewicht ook toeneemt. Ook medicijnen die invloed hebben op de schildklier en de werking van dit orgaan laten vertragen, kunnen ervoor zorgen dat de stofwisseling wat langzamer werkt.

Medicijnen die in deze categorie vallen zijn onder andere middelen voor de behandeling van diabetes (behalve het medicijn metformine), corticosteroïden en antipsychotica.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Apotheek.nl

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 47 ligt nu in de winkel! Met deze week: fit zonder sporten, een geheim hebben voor je partner, mooi grijs worden en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden