null Beeld

Dít is waarom patiënten een koptelefoon opkrijgen voor de operatie

Wie binnenkort onder het mes moet in het Erasmus ziekenhuis, zou zo maar voor de operatie een koptelefoon aangeboden kunnen krijgen. Onderzoekers van het medisch centrum in Rotterdam hebben namelijk net een onderzoek afgerond, waaruit is gebleken dat patiënten die voor, tijdens en na de operatie naar muziek luisteren, minder zware (verslavende) pijnstillers nodig hebben.

De gedachte dat muziek een pijnstillend effect kan hebben is niet nieuw, maar over de werking en de effecten van muziek tijdens een operatie, was nog maar weinig bekend. Hoofdonderzoeker professor Hans Jeekel van het Rotterdamse Erasmus MC besloot daarom zelf onderzoek te gaan doen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Grootschalig onderzoek

Op basis van een literatuurstudie onder vijfduizend chirurgische patiënten blijkt, volgens hem, dat patiënten aanzienlijk minder zware pijnstillers nodig hadden na de operatie, dan patiënten die geen muziek te horen kregen. Ook hadden patiënten, tijdens de ingreep, een minder grote hoeveelheid van het narcosemiddel propofol en de spierontspanner midazolam nodig.

Sterk effect muziek

“Het effect is sterker dan verwacht”, vertelt Jeekel.“Bovendien is behandeling met muziek een duurzame behandeling. Er zijn geen bijwerkingen, er is geen afval. En het bespaart ook veel kosten.” Het Erasmus MC gaat patiënten daarom vanaf deze maand de koptelefoon al aanbieden voor een operatie. “We hebben nu zoveel bewijs dat we de patiënt de behandeling met muziek tijdens operatie niet meer mogen onthouden.” Waarom een koptelefoon met muziek tijdens de operatie zo’n positieve uitwerking heeft op de patiënt, weten de wetenschappers nog niet. “Muziek heeft via het brein effect op ons fysiologisch systeem. Het heeft een uitwerking op onder andere onze stressreacties, het immuunsysteem, de afweer en de hormoonhuishouding. Hoe het precies werkt is nog niet bekend, maar de pijn, angst en stress verminderen er duidelijk door”, zegt Jeekel. Al geldt dat niet voor alle soorten muziek. Heavy Metal en hardrock blijken bijvoorbeeld niet te werken.

Niet alle soorten muziek

“Er zijn aanwijzingen dat de muziek aan bepaalde voorwaarden moet voldoen”, verklaart Jeekel. “Er moet een zeker ritme in zitten, dat aansluit bij het hartritme, er moeten harmonieën zijn en pauzes.” Patiënten krijgen daarom een lijst waar ze uit kunnen kiezen. “Die verschilt per leeftijdsgroep. Mensen die voor een heupoperatie komen, zijn vaak al op leeftijd. Voor hen hebben we hits uit de jaren zestig en zeventig, zoals The Beatles. Maar ook klassieke muziek. Voor adolescenten van twaalf tot twintig hebben we een andere lijst.”

Minder kans op verslaving

Muziek tijdens de operatie zou bovendien kunnen bijdragen aan een een vermindering van het aantal mensen dat verslaafd is aan zware pijnstillers. Patiënten die geopereerd moeten worden krijgen altijd pijnmedicatie zoals morfine, fentanyl, oxycodon en tramadol. Deze middelen zijn vaak erg verslavend. Een op de vijftien mensen die tijdens een operatie deze middelen krijgt toegediend, wordt op den duur chronisch gebruiker. “Wij vonden in ons onderzoek dat muziek het gebruik van verslavende medicatie kan reduceren, en we verwachten daarmee ook dat het chronisch gebruik significant kan afnemen.’’

Lees ook

Het bespelen van dit muziekinstrument maakt je fitter dan sporten

Bron| Erasmus MC

Beeld| iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden