Dít is waarom meer vrouwen dan mannen een auto-immuunziekte krijgen
De ziekte van Crohn, Multiple Sclerose, reuma: meer vrouwen dan mannen hebben zo'n soort auto-immuunziekte. Maar hoe komt dat?
Ook leggen we uit wat een auto-immuunziekte precies is.
Het immuunsysteem
Om te begrijpen hoe auto-immuunziekten werken, is het belangrijk om eerst te kijken naar hoe dat natuurlijke afweersysteem normaal gesproken werkt. Als je immuunsysteem op een normale, gezonde manier werkt valt het bacteriën en virussen aan. Die ziektemakers worden zo uitgeschakeld, zodat jij niet ziek in bed belandt. In principe een heel logisch systeem, alleen kan er soms iets misgaan. Dan gaat je immuunsysteem door met dit soort aanvallen, terwijl er eigenlijk helemaal geen verkeerde cellen of indringers in je lijf zijn. Om tóch die aanvallen uit te voeren, valt je immuunsysteem dan je eigen organen of weefsels aan. Die cellen worden dan beschadigd of raken ontstoken. Als je immuunsysteem je eigen lichaam aanvalt, is er sprake van een auto-immuunziekte.
Verschillende soorten
Er bestaan meer dan honderd verschillende auto-immuunziekten, waarvan veel nog onbekend en soms slecht behandelbaar zijn. Bij sommige van deze ziekten valt het immuunsysteem één orgaan aan. Als je de ziekte van Crohn hebt gaat het bijvoorbeeld om de darmen, bij diabetes type 1 om de alvleesklier. Ook kunnen de gewrichten aangevallen worden, of gaat het soms specifiek om de huid. Andere auto-immuunziekten zijn minder specifiek en vallen bijvoorbeeld meerdere organen tegelijk aan. Deze zijn vaak lastiger te behandelen. Afweeronderdrukkende medicijnen worden dan ingezet, maar werken niet altijd.
Kans op auto-immuunziekte
Mannen, vrouwen, kinderen: iedereen heeft in principe kans om een auto-immuunziekte te krijgen, maar er zijn wel een aantal factoren die ervoor kunnen zorgen dat die kans verhoogd is. Als je ouder wordt, neemt het risico op zo’n aandoening bijvoorbeeld toe. Ook kunnen erfelijke factoren bepalen dat je al op jongere leeftijd te maken krijgt met bijvoorbeeld diabetes type 1, reuma of coeliakie.
Vrouwen vaker auto-immuunziekte
Maar één van de opvallendste risicofactoren, is dat vrouwen vaker last krijgen van een auto-immuunziekte. Zo komt de auto-immuunaandoening de ziekte van Hashimoto wel acht keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Ook de ziekte van Crohn en reuma zie je meer bij het vrouwelijke geslacht. Dat vrouwen hier eerder last van hebben, zou te maken hebben met dat het vrouwelijke immuunsysteem een stuk harder werkt. Daarmee is het niet alleen in staat om ziektemakers sneller te vernietigen dan bij mannen, maar is de kans ook groter dat gezonde cellen aangevallen worden door dit afweersysteem.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.
Bron | RTL Nieuws, UMC Utrecht
Beeld | iStock
Margriet 32 ligt in de winkel! In dit nummer vind je onder andere een uitgebreid interview met powervrouw Bibian Mentel, acht Japanse puzzels, een dossier oud en jong; wat kunnen we van elkaar leren? en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder extra verzendkosten.