Margriet logo
Voeding magnesium Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is waarom magnesium zo belangrijk is voor ons lichaam

Magnesium is erg belangrijk voor onze gezondheid. Het lichaam heeft dit mineraal nodig voor verschillende functies, zoals de vorming van botten en spieren. Ook híer is magnesium allemaal goed voor.

Magnesium is een mineraal dat onder andere helpt bij de vorming van je botten en spieren, stelt het Voedingscentrum. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid magnesium voor een volwassen man is 350 milligram en voor een vrouw 300 milligram. Je lichaam maakt zelf geen magnesium aan, maar je kunt het wel halen uit voeding, zoals graanproducten, groente, noten en melkproducten.

Gezondheidsvoordelen magnesium

Voldoende magnesium binnenkrijgen is dus essentieel voor onder andere je botten en spieren, maar voor welke functies nog meer? We zetten ze hieronder op een rij.

  • De vorming van bot en spieren. Calcium zorgt ervoor dat je spieren samentrekken en magnesium maakt dat je spieren ontspannen, stelt Gezondheidsplein.nl. Als je lichaam te weinig magnesium binnenkrijgt, kunnen je spieren onvoldoende ontspannen. Je hebt dan meer calcium dan magnesium in je lichaam. Dit kan zorgen voor stijve spieren, spierkrampen en trillingen. Verder draagt dit mineraal ook bij aan het behoud van sterke botten en de aanmaak van botten.
  • De overdracht van prikkels in spieren en in zenuwbanen.
  • Het goed functioneren van spieren.
  • Een goede werking voor meer dan driehonderd enzymen. Enzymen zijn stoffen die nodig zijn om processen in het lichaam mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan het vrijmaken van energie uit voeding, het goed functioneren van de spieren, een verhoogde weerstand tegen stress en de versterking van concentratie en geheugen.
  • De energieproductie van lichaamscellen.

Magnesiumtekort

Een tekort aan magnesium komt niet snel voor, omdat het in veel producten zit die je dagelijks tot je neemt. Denk aan brood en graanproducten, groente, melk(producten) en vlees, maar ook aan boerenkool, pompoenpitten, spinazie, rooibosthee, rode biet, bananen en quinoa. Een magnesiumtekort kan wel ontstaan als bijvoorbeeld je nieren of darmen slecht functioneren. Mogelijke symptomen die je dan ervaart, zijn:

  • Algehele lusteloosheid of vermoeidheid
  • Spierkrampen
  • Hartritmestoornissen (in extreme gevallen)

Twijfel je of je een magnesiumtekort hebt? Raadpleeg dan altijd je huisarts.

Overschot aan magnesium

Een magnesiumoverschot kan ontstaan als je tabletten gebruikt waarin magnesium zit of als je magnesiumzouten of mineraalwater met veel magnesium gebruikt. Voor een overschot moet je 250 milligram magnesium extra per dag binnenkrijgen, naast het magnesium in je eten. Dan kunnen darmklachten zoals diarree ontstaan.

Magnesium supplementen

Je haalt magnesium dus uit voeding, maar je kunt het magnesiumgehalte in je lichaam ook aanvullen met een supplement. Welk magnesiumsupplement kies je dan? Dit wil je weten over tien verschillende soorten magnesium.

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden