null Beeld

Dit is waarom jij zieker wordt van griep dan een ander

De een krijgt de griep en ligt vervolgens wekenlang ziek in bed, terwijl de ander zo weer op de been is. En nee, dat ligt dus niet aan je weerstand. Het houdt wetenschappers al jaren bezig waarom iedereen anders op hetzelfde griepvirus reageert.

Maar na lang onderzoek is er eindelijk dé verklaring.

Griepseizoen

Op het voorjaar moeten we helaas nog even wachten, en tijdens de grauwe wintermaanden duikt een populair onderwerp weer op: de griep. Je vriend of vriendin schudt het zo van zich af, terwijl jij misschien wel wekenlang ziek in bed moet blijven. Hoe zit dat? Wetenschappers van UCLA en de University of Arizona zochten dit uit.

Levensloop

Hoe ziek je van een griepje wordt heeft vooral te maken met aan welke virussen je in je leven allemaal al bent blootgesteld. Heb je een griep of virus al eens gehad? Dan kun je daar nu beter tegen. Zelfs de volgorde waarop je besmet werd door bepaalde virussen heeft invloed op hoe ziek je er nu nog van kunt worden.

Kindertijd

Als je als kind al een bepaald soort griep hebt gehad, dan maakt je lichaam een soort bescherming aan voor die griep. Als je hetzelfde soort virus dus weer op latere leeftijd krijgt, kan je lichaam hier een stuk beter tegen. Als je vroeger een lichte variant van een bepaald griepvirus hebt gekregen, en later een zwaardere versie, dan zul je natuurlijk beter tegen dat lichtere virus kunnen. Dit wordt door biologen immunological imprinting genoemd.

Lees ook: Déze grieptest kan je al binnen 20 minuten vertellen of je ziek bent

Geluk of pech

Wel is het zo dat de een vaker ziek is dan de ander, en dat heeft dan weer met je genen te maken. Uit onderzoek van Ab Osterhaus, viroloog en influenzadeskundige, blijkt dat het deels erfelijk is bepaald hoe vatbaar je bent voor virussen. Sommige mensen hebben dus meer geluk dan anderen. Toch is niemand helemaal onvatbaar voor griep, hoe goed je imuunsysteem ook is. Een lichtpuntje: als je eenmaal ziek bent geweest, dan ben je nog zo’n vijf jaar beschermd tegen datzelfde virus.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Science Daily, RTL Nieuws, Welingelichte Kringen

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden