Dít is waarom je verslaafd kunt raken aan neusspray
Een verkoudheid en verstopte neus is natuurlijk heel vervelend, en dan kan een neusspray voor verlichting zorgen. Maar sommige van die middeltjes zijn niet zo onschuldig als ze lijken. Je kunt namelijk verslaafd raken aan neusspray, en dat kan vervelende gevolgen hebben.
Gelukkig zijn er alternatieve middelen die geen verslavende werking hebben, maar wel goed werken.
Neusspray
Neusspray gebruiken we bij verkoudheid of bijholteontsteking, en wordt meestal ingezet om een verstopte neus vrij te maken. Dat kan veel verlichting bieden aan iemand die een flinke neusverkoudheid heeft. Neusspray is gewoon vrij verkrijgbaar in de winkel of supermarkt en bestaat in veel verschillende soorten. Daarom lijkt het misschien een onschuldig middel in de thuisapotheek, maar het kan wel degelijk een verslaving worden.
Lees ook: Hoe lang duurt een verkoudheid en wanneer moet je naar de dokter gaan?
Verslavende stof
Niet élke soort neusspray zorgt voor verslaving. Het gaat vooral om neussprays of -druppels met de werkzame stof xylometazoline of oxymetazoline. Die stoffen zitten onder andere in de sprays van merken als Otrivin of Nasivin, die je gewoon bij een drogist kunt kopen. Deze stofjes zorgen ervoor dat de zwelling van de slijmvliezen in de neus afnemen, waardoor je gemakkelijker kunt ademen.
Maar als je de neusspray langer dan een week gebruikt, kan deze juist een verstopte neus veroorzaken. Het kan er dan namelijk voor zorgen dat de zwelling van het slijmvlies een stuk heftiger terugkomt. Waarom dat zo is, weten specialisten nog niet precies, maar wel dat het vervelende gevolgen kan hebben. Omdat je slijmvliezen weer opgezwollen zijn, grijp je namelijk sneller weer naar de neusspray.
Gevolgen van neusspray verslaving
Door die vicieuze cirkel van verkoudheid en het gebruik raak je dus snel verslaafd aan neusspray. Zo'n verslaving noemen we otrivinisme, gebaseerd op de merknaam Otrivin. Volgens KNO-arts Wytske Fokkens is een neussprayverslaving een groot probleem in Nederland. Hoeveel Nederlanders er precies verslaafd zijn is niet bekend, omdat veel mensen er niet mee naar de huisarts gaan. "Maar iedere KNO-arts in Nederland die je over dit onderwerp spreekt, herkent dit. Het is in ieder geval een groot probleem", zegt ze tegen RTL Nieuws.
Op langere termijn kan het grote gevolgen hebben voor de gezondheid van de neus. Langdurig gebruik van neusspray kan leiden tot schaafwonden in het neusslijmvlies. Daardoor krijg je een chronische ontstekingsreactie, en dat is niet alleen pijnlijk, maar kan je ook vatbaarder maken voor bacteriën en virussen.
Afkicken van neusspray
Net als bij veel andere verslavingen is het zeker niet makkelijk om snel te stoppen met neusspray als je daar verslaafd aan bent. Daarom is het verstandig om naar de huisarts te gaan en dit te bespreken. Onder begeleiding van een huisarts kun je ervoor kiezen om per neusgat af te kicken. Dan gebruik je een tijd lang alleen neusspray in één neusgat, tot je na twee weken helemaal stopt.
KNO-arts Fokkens: "Er is een reden dat je ooit niet van je verkoudheid afkwam. De dokter moet die reden gaan zoeken en dus gaan kijken naar het onderliggende probleem. Daarnaast is het gewoon lastig om zelfstandig van deze verslaving af te komen, net als iedere andere verslaving. Hier heb je gewoon hulp bij nodig."
Ook kun je cold turkey stoppen, en in één keer beslissen nooit meer neusspray gebruiken. De kans is dan wel groot dat je een aantal weken last blijft houden van een erge verkoudheid, maar daarna moeten die klachten wel overgaan.
Alternatieven voor verslavende neusspray
Als je de neusspray gebruikt zoals de bijsluiter aangeeft, en deze dus niet meer dan een week achter elkaar gebruikt, is deze niet meteen schadelijk of verslavend. Mocht je bij een verkoudheid willen sprayen, dan moet je dat dus maar beperkt doen. Er zijn daarnaast ook een aantal alternatieven voor neusspray die niet verslavend werken. Naast neussprays met xylometazoline of oxymetazoline zijn namelijk ook varianten te koop op basis van een zoutoplossing. Deze bevatten gewoon zout, waardoor het slijm verdunt en makkelijker loslaat.
Daardoor heb je dus niet meer het gevoel van een verstopte neus, ondanks opgezwollen slijmvliezen. Deze geeft wel een fijn gevoel in je neus, maar heeft geen invloed op de slijmvliezen. Zoutoplossing mag je daarom langer gebruiken dan de andere neussprays, en werkt niet verslavend.
Neussprays helpen dus niet echt om de verkoudheid te genezen, maar dat moet volgens KNO-artsen sowieso vanuit het lichaam zelf komen en niet via een neusspray. Ook kun je een neusdouche gebruiken, waarmee je de neus kan spoelen. Deze zijn te koop bij de apotheek, en hiervoor heb je meestal ook een oplossing van water en zout nodig.
Bron | De Volkskrant, Kassa, Apotheek.nl, Stoppenmetneusspray.nl, Zorg.nu, RTL Nieuws
Beeld | iStock