Margriet logo
Dit is waarom je vaker moet plassen als het koud is Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is waarom je vaker moet plassen als het koud is

De winter lijkt officieel haar intrede te doen: de koude dagen houden aan en ’s nachts zakt het kwik onder nul. Die plotselinge overgang naar koude lucht heeft ook effect op ons lichaam. Is het je bijvoorbeeld weleens opgevallen dat je bij kou vaker moet plassen?

En nee, dit komt niet omdat je bij lage temperaturen minder zweet...

Bloedvaten krimpen

Dat je vaker moet plassen als het koud is, zou heel goed kunnen. Een mogelijke verklaring die wetenschappers hiervoor geven, is het krimpen van je bloedvaten. Dit zou volgens hen gebeuren als het koud is. Als je bloedvaten krimpen, blijft er minder ruimte over voor je bloed. Je nieren moeten daarom water uit het bloed halen, wat vervolgens in je blaas terechtkomt. Die blaas is dan dus sneller vol en wil je ook weer sneller legen.

Verkeerd signaal

Dit is niet de enige theorie die hierover bestaat. Belgische onderzoekers denken namelijk dat het niet ligt aan onze bloedvaten, maar aan de thermometertjes die ingebouwd zijn in onze huid. In principe geven die metertjes je hersenen een seintje dat het koud is, maar ze kunnen je brein ook het signaal geven dat je blaas vol is en je moet plassen. Dat zou verklaren waarom ook dit een oorzaak kan zijn. Maar ook dit moet nog verder onderzocht worden.

Gevoelige blaas

Mensen met blaasproblemen hebben een gevoelige plasbuis, waardoor ze ook vaker het gevoel kunnen hebben dat de blaas geleegd moet worden. Door de kou zal de blaas zich sowieso meer aanspannen, waardoor ook sneller het gevoel ontstaat dat deze vol is. Dit is een klacht die vooral bij vrouwen na de overgang vaker voorkomt. Dat komt doordat het hormoon oestrogeen minder of nauwelijks aanwezig is, waardoor de productie van het beschermende slijmvlies rondom de plasbuis achteruitgaat. De plasbuis raakt sneller geïrriteerd, waardoor je vaker moet plassen.

Lees ook

Waarom je vaker onder de douche zou moeten plassen

Vaak plassen voorkomen

Wil je voorkomen dat je de hele dag op en neer rent naar de wc als het buiten koud is? Dan is het belangrijk om de huid rond de plasbuis goed warm te houden. Trek dus voldoende lagen kleding aan. Daarbij kunnen ook bekkenbodemspieroefeningen helpen om meer controle over je blaas te krijgen en dus je plas langer op te houden. Blijf wel genoeg drinken, ook als het buiten koud is. Cafeïnehoudende dranken zorgen daarentegen voor meer irritatie van de blaas, dus deze kun je het best met mate drinken. Als je veel last hebt van blaasproblemen die je in het dagelijks leven hinderen, kun je het best contact opnemen met je huisarts.

Bron | MAX Vandaag, NRC, Trouw

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden