Dít is waarom je vaak geen zin hebt om te sporten Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít is waarom je vaak geen zin hebt om te sporten

Er zijn vrouwen die het liefst dagelijks in de sportschool staan, maar gros van de mensheid moet zichzelf nog regelmatig motiveren om intensief te bewegen. Hoe komt het toch dat we zo vaak geen zin hebben om te sporten?

Volgens deze hoogleraar zit er een psychologische reden achter.

Geen zin om te sporten? Dat komt hierdoor

Sporten is goed voor de mens -voor de mentale én lichamelijke gezondheid. Feitelijk gezien zijn we hier allemaal van op de hoogte, maar in de praktijk passen velen het nog niet vaak genoeg toe. Vaak blijven we liever met een snack op de bank liggen, dan dat we opstaan voor een intensieve sportsessie. Hoe komt het toch, dat beginnen met sporten zo moeilijk is terwijl we wéten hoe goed het voor ons is? Quest vroeg het aan hoogleraar Anton Scheurink, die er een logische verklaring voor heeft. Het heeft namelijk allemaal te maken met ons interne beloningssysteem en de manier waarop we in de oertijd met energie moesten omgaan.

Het aanmaken van dopamine

Wanneer we lekker lui op de bank hangen en snacks met veel suiker eten, stuurt ons lichaam een seintje naar de hersenen. Van suiker maken we namelijk dopamine aan, het zogeheten gelukshormoon. Dit wordt ook wel het beloningssysteem genoemd: onze hersenen belonen dit luieren en snacken met een gelukzalig gevoel, waardoor we er altijd meer van willen. Hierdoor is de motivatie om van de bank af te komen en sportkleren aan te trekken, vaak ver te zoeken.

Schaarste in de oertijd

Dan is er volgens Scheurink nog een belangrijke oorzaak, die duizenden jaren terug in de tijd gaat. In de oertijd moest de mens namelijk omgaan met schaarste qua eten. Na een maaltijd moesten oermensen zo zuinig mogelijk met hun energie omgaan, omdat het zomaar kon dat de volgende maaltijd nog een paar dagen zou duren. In die spaarstand leven wij nu bijna continu, omdat echte schaarste in Nederland niet voorkomt: er is altijd wel ergens eten te vinden.

Die combinatie van het beloningssysteem en ons lichaam in de spaarstand, zorgt ervoor dat naar de sportschool gaan, op de fiets stappen of je renschoenen aantrekken soms als een hele opgave voelt. Gelukkig komt dopamine ook tijdens het bewegen vrij: bedenk je dus altijd, dat je je na het sporten vanzelf geweldig voelt.

Bron | Quest

RedactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden