null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit is waarom je sneller duizelig wordt naarmate je ouder wordt

Ben je vaak licht in je hoofd als je te snel opstaat uit bed of uit een stoel? Dat is voor heel veel mensen herkenbaar. Toch kun je hier naarmate je ouder wordt steeds vaker last van krijgen. Daarnaast kunnen de klachten ook uitbreiden naar een gevoel dat je op watten loopt, vaker bijna valt of bang bent om te vallen. Vroeger was dat toch anders? We leggen je uit waarom je sneller duizelig kunt worden als je ouder wordt.

Een ritje in een achtbaan? Grote kans dat je dat met de jaren steeds liever overslaat.

Waarom word je sneller duizelig als je ouder wordt?

Dat je af en toe duizelig bent, dat is niet meteen iets om je zorgen over te maken. Evenwichtsdeskundige Raymond van de Berg legt bij Rabbering Laat op NPO Radio 2 uit dat dit allereerst met je evenwichtsorganen te maken heeft. Die zitten in beide oren en die meten als een soort waterpassen of extra zintuigen continu je hoofdbeweging en zwaartekracht. En die informatie geven je evenwichtsorganen weer door aan je hersenen. Je hersenen rekenen vervolgens als een soort computer uit wat er met je aan de hand is. Sommige mensen hebben een ‘gevoeligere’ computer dan anderen, waardoor ze sneller duizelig zijn.

Dat je over het algemeen naarmate je ouder wordt sneller duizelig bent, dat komt volgens Van de Berg omdat je als volwassene die computer en sensoren in je evenwichtsorganen minder traint. Als kind stel je veel vaker je evenwicht op de proef. Bijvoorbeeld in de speeltuin of een attractiepark. De kans dat jij op latere leeftijd nog dagelijks koprollen maakt, is relatief klein en daardoor ben je het minder gewend als je evenwicht een keertje uit balans raakt. Hierdoor is de kans groter dat je sneller duizelig bent. Toch is dat niet de enige oorzaak.

Spieren, gewrichten, conditie en botten

Als je vanaf nu elke dag een koprol maakt om je evenwicht te trainen, betekent dat niet meteen dat je ook van je duizeligheid afkomt. Er spelen namelijk nog meer factoren een rol, waardoor je sneller duizelig kunt worden als je ouder wordt. Op latere leeftijd worden je spieren en botten vaak zwakker en worden je gewrichten stijver. Hierdoor ben je minder lenig en sta je minder stevig. Daardoor kun je minder snel reageren om in evenwicht te blijven en kun je eerder duizelig worden. Ook als je conditie afneemt, neemt de kans op duizeligheid toe.

Te lage bloeddruk

Wanneer je bloeddruk zich niet snel genoeg aanpast, kun je duizelig worden. Dit komt veel voor bij ouderen mensen. Als je bijvoorbeeld te snel opstaat, dan komt er even te weinig bloed bij je hersenen, waardoor het duizelt. In dit geval is je bloeddruk tijdelijk te laag. Ook kun je naarmate je ouder wordt last krijgen van een te snelle of langzame hartslag, waardoor je een licht gevoel krijgt in je hoofd.

Draaiduizeligheid

Vooral bij mensen ouder dan vijftig jaar komt draaiduizeligheid, ook wel Benigne paroxysmale positieduizeligheid vaker voor. Dit komt door een stoornis van het evenwichtsorgaan in het binnenoor. Hierdoor kan alles draaien of heb je het gevoel dat je zelf beweegt. Daarnaast kun je ook last hebben van misselijkheid en overgeven. Over het algemeen hebben vrouwen vaker last van draaiduizeligheid dan mannen. Deze vorm van duizeligheid is redelijk goed te behandelen. Je kunt het beste contact opnemen met de huisarts om een behandeling te vinden die voor jou goed werkt.

Slecht zicht

Daarnaast kun je ogen achteruit gaan naarmate je ouder wordt. Hierdoor kun je niet meer goed zien waar je je voeten neerzet, waardoor je sneller duizelig kunt worden.

Lees ook: Vaak last van je ogen of duizeligheid als je een bril draagt? Dat kan hieraan liggen

Gevoeliger voor warmte

Op latere leeftijd functioneert je lichaamstemperatuurregeling steeds minder goed. Vooral 75-plussers hebben hier last van. Hierdoor zijn ouderen gevoeliger voor warmte. Zowel bij warmte als bij te lang staan kunnen je bloedvaten tijdelijk wijder worden en stroomt er minder bloed naar je hart. Hierdoor kun je naast een licht gevoel en duizeligheid ook last krijgen van dat het zwart wordt voor je ogen of kun je flauwvallen.

Somber, angst, spanning of vermoeidheid

Door somberheid of als je heel moe bent, kun je op latere leeftijd sneller last krijgen van een zweverig gevoel en kun je duizelig worden. Bij angst, spanning of heftige emoties kan je hart sneller of juist langzamer kloppen, waardoor je licht in je hoofd wordt. Hierdoor kun je ook flauwvallen.

Bijwerkingen van medicatie

Als laatste kun je ook last hebben van duizeligheid door medicatie. Denk bijvoorbeeld aan plaspillen, slaappillen, bloeddrukpillen of medicatie tegen allergieën en diabetes. Heb je het idee dat je duizeligheid komt door medicijnen? Neem dan contact op met de huisarts voor een advies.

Wat te doen tegen duizeligheid?

Het is verstandig om eerst in overleg met een arts te kijken naar de oorzaak van de duizeligheid. Daarnaast kunnen de volgende tips helpen:

 • Beweeg regelmatig
 • Train je evenwicht (bijvoorbeeld met evenwichtsoefeningen van een fysiotherapeut)
 • Sta altijd rustig op (ga eerst op de rand van het bed of stoel zitten en houd je vast tijdens het opstaan)
 • Sta niet te lang
 • Verbeter je zicht (doe je leesbril af tijdens het lopen of laat je ogen opmeten)
 • Eet en drink regelmatig als je snel flauwvalt
 • Drink geen alcohol
 • Zorg dat je dagelijks voldoende frisse lucht krijgt
 • Vermijd slaappillen
 • Neem je medicatie onder de loep (doe dit samen met de huisarts)
 • Laat je bij diabetes regelmatig controleren
 • Slaap voldoende
 • Voorkom spanning en stress

Bron | Thuisarts, NPO Radio 2, MMC, Beter Horen

Beeld | Getty Images

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden