null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít is waarom je slaapapneu zo snel mogelijk moet behandelen

Zo’n zes tot twaalf procent van de Nederlandse volwassenen lijdt aan slaapapneu. Dat betekent dat bij hen een aantal keer per nacht de ademhaling stopt gedurende tien tot dertig seconden. Bij sommige mensen gebeurt dat meerdere keren per uur.

Omdat de meeste mensen tijdens deze momenten van zuurstoftekort gewoon doorslapen, wordt de aandoening niet altijd opgemerkt. En dat kan grote gevolgen hebben voor hun gezondheid. Volgens hoogleraar tandheelkundig slaapgeneeskunde Nico de Vries van de Universiteit van Amsterdam leidt slaapapneu tot vergelijkbare gezondheidsrisico’s als roken.

Risicogroepen

Hoewel het af en toe slanke mensen treft, komt slaapapneu voornamelijk voor bij mensen met ernstig overgewicht. Ook mensen die veel op hun rug slapen hebben een grotere kans het te ontwikkelen. Onder schildklierpatiënten, mensen die veel alcohol drinken en rokers komt de aandoening daarnaast vaker voor.

Vaak niet gediagnosticeerd

Meestal zijn het bedpartners die de slaapapneu bij een patiënt als eerste opmerken. Maar ook als je alleen bent, kun je symptomen herkennen. “Veel mensen hebben klachten zoals vermoeidheid, impotentie, slechte concentratie en depressiviteit,” stelt De Vries. De hoogleraar constateert dat de diagnose dan nog geregeld te laat wordt gesteld. “Mensen met apneu rusten zowel fysiek als psychisch niet goed uit, doordat hun slaap veelvuldig wordt onderbroken. Als ze naar de huisarts gaan en die ze een slaappil voorschrijft of ze adviseert meer te bewegen, komt de echte oorzaak vaak niet naar boven.”

Gevaarlijke gevolgen

De aandoening is in principe goed te behandelen. Bijvoorbeeld door het dragen van een nachtelijk bitje of een speciaal zuurstofmasker. Wanneer slaapapneu niet op tijd wordt ontdekt, kan dat volgens gezondheidsexperts ernstige gevolgen hebben. Zo hebben patiënten vaak een verhoogde bloeddruk en lopen ze meer kans op hart- en vaataandoeningen. “Wie slaapapneu niet laat behandelen, heeft een veel grotere kans op een hart- of herseninfarct. Er is zelfs bewijs voor een groter risico op kanker,” zegt de Vries. “Slaapapneu leidt bovendien tot ernstige vermoeidheid. In de ergste gevallen vallen mensen overdag simpelweg in slaap. Dat kan ronduit gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld in het verkeer. Die risico’s worden helaas nog vaak onderschat.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bronnen| Longfonds, New Scientist

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden