Margriet logo
Condoom in de kerstboom. Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dít is waarom je rond kerst minder zin hebt in seks

Romantischer dan kerst wordt het niet: gezelligheid, lichtjes, een rood wijntje voor de haard… Toch blijkt uit onderzoek dat mensen tijdens kerst juist minder zin hebben in seks. Waarom komt die plotselinge daling in libido vandaan?

Een voordeel: dit jaar heb je er misschien minder last van.

Bijzondere ontdekking

Wetenschappers van de Stanford University in Californië deden onderzoek naar het libido van mensen op verschillende momenten in het jaar, en ontdekten iets bijzonders: de kerstdagen lijken een negatief effect te hebben op het libido. Ze gebruikten voor dit onderzoek de data van meer dan 500.000 vrouwen uit verschillende landen, die hun seksuele activiteiten (anoniem) bijhouden op de Clue-app.

Vrije tijd en libido

Uit de resultaten bleek dat feestdagen in het algemeen juist voor pieken in het libido van mensen zorgen, net als weekenden. Niet zo gek, want mensen hebben dan vrije tijd en minder stress, wat bevorderlijk is voor de zin in seks. Kortom, mensen duiken tijdens feestdagen een stuk vaker het bed in. Maar toch was er een opvallende uitzondering: kerstmis.

Lees ook: Heb je geen zin in seks? 3 redenen om er tóch voor te gaan

Minder zin in seks met kerst

Rond kerst was er juist een enorme daling in het libido te zien. De reden? Stress en drukte. Hoewel we met kerst vrij zijn en het over het algemeen een gezellige periode is, proppen we deze dagen ook vol met het vinden van de beste cadeaus, ophangen van de kerstversiering en het plannen van het kerstdiner. En dan hebben we het nog niet eens over je vervelende schoonmoeder die over de vloer komt. Allemaal stress-factoren die een negatieve invloed hebben op het libido. Gelukkig hebben we daar dit jaar een stuk minder last van, want een kleine kerst betekent ook minder voorbereiding.

Volle maag

Nog een reden waarom we minder vaak tussen de lakens duiken met kerst: de hoeveelheid voedsel en drank die we naar binnen werken. Als je jezelf tonnetje rond eet aan allerlei kerstlekkernijen, zit je waarschijnlijk veel te vol om seks te hebben. En ook drank heeft een negatieve invloed op het libido. Kortom: de kerstdagen zijn geen ideaal moment om gezellig het bed in te duiken. Maar geen zorgen, want volgens het onderzoek zit er na 26 december weer een stijgende lijn in het libido en duiken mensen vooral tijdens oud en nieuw wél graag de liefde bedrijven.

Bron | Metro Nieuws

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden